hirdetés
hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.
hirdetés

Emberi és csimpánzgenom

Hihetetlenül hasonló

Feltárták legközelebbi rokonunk, a csimpánz genetikai kódját. Megkezdték összevetését az emberi genommal, hogy megértsük, miben, miért és mennyiben különbözünk tőle. A kutatást az amerikai Massachusetts Institute of Technology, a Harvard Egyetem és a Washington Egyetem orvosi kara (Saint Louis) végezte, európai kutatók részvételével. Az első eredményeket a Nature közölte szeptember elsején.

Az ember és a csimpánz genomjának rövid szakaszait már korábban is összevetették, és a teljes összehasonlítás megerősítette a korábbi felismerést: a két genom hihetetlenül hasonló. A közvetlenül összevethető szakaszon

az egyezés csaknem 99 százalékos.

A csimpánz és az ember közti különbségek száma csak körülbelül tízszer több mint bármelyik két ember génállományának összehasonlításánál. A gének 29 százaléka abszolút megegyezik, pontosan ugyanazt a fehérjét kódolják. A fehérjékben változást előidéző mutációk átlagos száma mindkét fajnál génenként kettő. Ezek a változások vagy az ember, vagy a csimpánz öröklődési láncában jöhettek létre a szétválás óta. A gének hasonlósága és különbözősége azonban önmagában nem ad magyarázatot az eltérések mértékére.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. JÉKI LÁSZLÓ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés