hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Egészségpolitika

Elküldi az új betegek többségét az onkológiai intézet

Rákbetegek százait küldik el az Országos Onkológiai Intézetből. A vezetőség szerint nincs pénz új páciensek felvételére. Tiltakozásul a nőgyógyászat vezetői felmondtak.

Az onkológiai intézetben csak a nőgyógyászatról havonta 120–140 beteget küldenek el. A sebészet, illetve a patológia is sorra utasítja vissza a pácienseket. Visszaküldik őket azokba a többnyire vidéki kórházakba, ahonnan épp azért utalták őket ide, mert úgy ítélték meg: az országos intézetben juthatnak megfelelő ellátáshoz, a feladattal helyben ugyanis nem tudnak megbirkózni. (Az országos intézmény éppen ezért van ezekre kijelölve, s ehhez is kapja a fejlesztési pénzeket.)

A betegek fogadásának korlátozása fokozatos volt. Az első igazgatói utasítás csak azt írta elő, hogy az előző év betegszámának harminc százalékát vehetik föl, majd területi korlátozás lépett életbe, végül pedig a területen kívüli teljes tiltás. Az intézet szűken vett ellátási kötelezettsége ugyanis négy budapesti kerületre, s néhány főváros környéki településre korlátozódik.

Az országos intézet nőgyógyászatának vezető orvosai etikailag és szakmailag is elfogadhatatlannak ítélték a vezetői döntést. Nem értik, miként fordulhat elő, hogy miközben lényegében üresen állnak a műtők, ők nem fogadhatják a rászorulókat. Hogy a júliusban érkező, sürgős műtétre szoruló betegnek szeptember közepére kellett időpontot adniuk.

Ezért lemondott az osztályvezetői csapat: elsőként az a két, nemzetközi hírű szakember, akit a világ igen sok országába rendszeresen hívnak operálni. Elsősorban annak az általuk kidolgozott eljárásnak az alkalmazását kérik tőlük, amivel például rákbeteg asszonyoknak nemcsak az életét, de termékenységét is meg tudják tartani. Az ügyben egyelőre annyit mondanak: képtelenség, hogy pénzügyi okok miatt betegek életét tegyék kockára. Annál semmi sem lehet drágább, mint ha kicsúsznak az életmentésre alkalmas időből.

A sebészeten vagy a patológián is elutasítják a legtöbb érkezőt. Legutóbb egy májáttétes beteg operációját utasította vissza az intézmény, végül az I-es számú sebészeti klinikán végezték el az életmentő beavatkozást.

Az országos intézet első számú vezetői szerint viszont ők az előírásoknak eleget tesznek. Kásler Miklós, az intézkedéseket bevezető főigazgató, szabadságon van. Helyettese, Ottó Szabolcs szerint területi ellátási kötelezettségük az elsődleges. Kívülről legfeljebb akkor vesznek fel beteget előjegyzésbe, ha marad kapacitásuk. Ha a beteg állapotát úgy ítélik meg, hogy a várakozást nem teszi lehetővé akkor – terápiás tanácsokkal – visszaküldik a területileg illetékes intézménybe.

Világgazdaság Online; Népszabadság

cimkék

hirdetés

Könyveink