hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Elkaszálták a pszichológuskamarát

Ágazatközi egyeztetés indul a humántárca tervéről, amelyet központi kormányzati szervek még nem tartanak elfogadhatónak, közölte a Magyar Hírlap.

Lényegében megerősítette a lap korábbi információját Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára, amikor egy parlamenti írásbeli kérdésre adott válaszában tudatta: mivel az érintett ágazatok véleményét „súlyozottan kell figyelembe venni", a Magyar Pszichológus Kamara létrehozását célzó törvénytervezet, legalábbis az eddig megismert formájában, nem kerül a parlament elé.

A klinikai szakpszichológiai szakterület minőségügyi szakmai vezetői posztját is betöltő Urbán Éva szakpszichológus a lapnak korábban úgy nyilatkozott, a széles körű szakmai egyeztetés hiánya, a hazai jogrenddel való többszörös ütközése, így például a kettős kamarai tagság alkotmányos tilalmának figyelmen kívül hagyása, továbbá a társszakmákkal való konfliktuskeltés miatt sokadszorra bukott meg a testület létrehozásáról szóló előterjesztés. Az Emmi által jegyzett javaslatot már többször átdolgozták, ám a kodifikációért felelős Igazságügyi Minisztérium a legutóbbi, augusztusi egyeztetésen is alkalmatlannak tartotta, hogy annak alapján hozzák létre a kamarát.

Érv lehet az eddigi tervekkel szemben, hogy az önálló pszichológusi testület létrehozását célzó, egyébként évek óta napirenden lévő elképzelés a hatályos jogi szabályozással ellentétes struktúrát hozna létre – magyarázta Urbán Éva. A magyar kamarai szabályozás közös rendező elve a tevékenység, vagyis hivatásrendi és nem úgynevezett diplomaalapú kamarák működnek hazánkban. A klinikai szakpszichológusok számára most is kötelező az egészségügyi ágazati kamarai rendszer részét képező Magyar Orvosi Kamarába (MOK) tartozni. Tavaly ráadásul létrejött az önálló jogi személyiséggel rendelkező MOK Diplomások Területei Szervezete, amely a klinikai szakpszichológusok érdekvédelmi szerve. Ez utóbbi a közelmúltban zajló egészségügyi ágazati bértárgyalásokon sikerrel tudta képviselni az érintettek érdekeit, ennek eredményeként kiterjesztették rájuk a szakorvosi bértáblát és a százezer forintos, kétlépcsős béremelést – hívta fel a figyelmet a szakember. A konkrét tervezetet elutasítók ugyanakkor úgy vélik, a pszichológia alkalmazott területeinek megfelelő ágazati kamarákat lenne érdemes létrehozni azért, hogy a szakma sokoldalúságát kifejező speciális etikai szabályokat, protokollokat és a közvetlen érdekvédelmet meg lehessen valósítani. Az államtitkári parlamenti tájékoztatás alapján elképzelhető, hogy ebbe az irányba mozdulnak el a végleges keretek kialakításáról szóló egyeztetések.

A teljes cikk

hirdetés

Könyveink