hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Elindult a terápiás regiszter

Februárban elindult a terápiás regiszter, amely alapján nem csak az tudható meg, mennyi fogyott egyes készítményekből, hanem azok hatékonyságára is fény derül. 

A múlt év végén megjelent egészségügyi salátatörvény rendelkezett arról, hogy létrehozzák az egészségügyi adatokat tartalmazó betegségregisztert. A február elsején elindult terápiás regiszter képezheti az alapját később ennek a nyilvántartásnak. A betegségregiszterben "személyazonosításra alkalmatlan módon" egy kapcsolati kód fűzi majd össze az ellátott beteg, az egyes ellátási események, köztük a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz-rendelések adatait.

Ahogy a jogszabály is leszögezi, a személyes adatok védelme garantált – közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója. Az OEP adatbázisa most mennyiségi alapon működik, azt tartalmazza, hogy egyes gyógyszerekből és eszközökből mennyit használtak fel. A terápiás regiszter viszont egy adott betegségben szenvedő ember orvos-szakmai információit is tartalmazza majd.

Sélleiné Márki Mária azt mondta: az év első felében a körülbelül harminc, tételes elszámolású gyógyszernél indítják a kötelező jelentés rendszerét, majd a második félévben hozzárendelik a tételes finanszírozású eszközökhöz is.

A terápiás regiszter kialakítása az OEP számára fontos a finanszírozási protokollok és azok ellenőrzésének szempontjából. Ezenfelül az egészségügyi ellátás alapját képező szakmai protokollok kialakításában kulcsfontosságú jelentősége lesz annak, ha látni fogják, hogy a különböző betegségek kezelése során alkalmazott terápiáknak milyen hatása van. Ez pedig hosszabb távon a gyógyszerkutatás, valamint az orvostudomány fejlődését is magával hozza. A főigazgató szerint a terápiás regisztert a gyógyszercégek is üdvözlik, mert az számukra is létfontosságú kutatás-fejlesztési tevékenységükhöz.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés