hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Gyógyítás

Elindult a második magyar baptista orvoscsoport Haitire

Kedd reggel elindult a Baptista Szeretetszolgálat második, négytagú egészségügyi csoportja Haitibe, az ottani földrengés sújtotta területre – tájékoztatta a szeretetszolgálat az MTI-t.
Mint írták, Párizson keresztül a Dominikai Köztársaságba utaznak, ahol csatlakoznak a Rescue 24 elnevezésű mentőcsapat 8 tagjához, akik az Egyesült Államok Észak-Karolina államából érkeznek. Onnan szerda reggel helyi partnerük segítségével mennek tovább Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be.
 
A csoport magyar tagjai között két orvos, egy ápoló és egy koordinátor utazik a térségbe, hogy segítsen a túlélők egészségügyi ellátásában.
 
A Baptista Szeretetszolgálat néhány napja gyermektámogatási programot indított Magyarországon, amelynek keretében – havi 3000 forintos adománnyal – jelképesen örökbe lehet fogadni egy árván maradt haiti gyermeket.
 
Haiti fővárosába múlt pénteken érkezett a Baptista Szeretetszolgálat első magyar, héttagú mentőcsapata. Velük majdnem egy időben landolt a Magyar Református szeretetszolgálat egészségügyi csoportját szállító repülőgép is.
 
A mentőcsapatok folyamatosan, éjszaka is dolgoznak. A baptisták két részre váltak, az egyik csoport Port-au-Prince-ben, egy klinikán éjjel is végez műtéteket. Sok az amputálás, mert a beérkező betegek sérüléseinek 90 százaléka a végtagokat érinti, de folyik helyreállítás is. 

A másik csoport mozgó mentőként a főváros peremkerületeit járja. Összesen 120 sérültet láttak el vasárnap a mentőcsapat munkatársai. A betegek, sérültek 80 százaléka semmilyen ellátást nem kapott korábban.
 
A református szeretetszolgálat Port-au-Prince repülőterén rendezkedett be, ott van a szállásuk is, és ott kezelik a sérülteket, akiket szervezetten szállítanak hozzájuk.
 
Haitin múlt kedden rázta meg 7-es erősségű földrengés a fővárost és környékét, a tragédiának egyes becslések szerint akár kétszázezer halálos áldozata is lehet.
 
MTI
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés