hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Elhunyt Varga Ferenc, a Siófoki Városi Kórház igazgató főorvosa

Életének 71. évében elhunyt dr. Varga Ferenc, aki 36 éven át volt a Siófoki Városi Kórház igazgató főorvosa. A Magyar Kórházszövetség elnöként két éven át irányította a szakmai testületet. A magyar kórházügy kiemelkedő személyiségétől a MedicalOnline-on Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség jelenlegi elnöke búcsúzik. 

Kedves Feri!

 

Bár orvosként már tudtuk, de barátként mégsem akartuk elfogadni azt, ami bekövetkezett, és nem vagy már köztünk. Bíztunk benne, hogy ezt a harcot ismét Te fogod nyerni, ahogy 47 éves orvosi pályád alatt, vagy a példa nélkül álló 36 éves igazgatói munkád során általában lenni szokott. Amikor 2 hete telefonon beszéltünk, és a hogyléted után érdeklődtem – nem panaszkodtál, mert a panaszkodás soha nem volt az életed része, hanem azonnal elterelted a szót a kongresszusunkra, a kórházak átalakítására, a nyugdíj problémára, a siófoki kórház további sorsára, mert az utolsó pillanatig dolgoztál.

Amióta ismertelek Téged mindig el lehetett érni, legyen nyár vagy tél, munkanap vagy ünnepnap – máig sem tudom hogyan csináltad. Soha nem rohantál, mindenütt ott voltál és sehonnan sem késtél el. Most az egyszer változtathattál volna ezen a szokásodon és a Mindenhatóval való találkozásodról még késhettél volna legalább néhány évet, mert hidd el, betölthetetlen űr marad mögötted – a családodban, a kórházadban, a Kórházszövetségünkben és az egész egészségügyünkben.

Ha lesz egyszer egy Pantheonja a magyar kórházaknak, akkor a „kórházigazgató” szobrát biztosan rólad kell majd mintázni. Nem elsősorban azért, mert 36 éven keresztül igazgattad a kórházadat, hanem azért mert egy igazi ikon lettél ezen a területen. Tapasztalatod, tudásod, bölcsességed és erkölcsi értékeid nagyon hiányozni fognak.

Utolsó beszélgetésünkkor azt kérted tőlem, hogy a kongresszusi programból vegyük ki a nevedet, mert nem tudod, hogy mikor és mennyit tudsz majd szerepelni. Most mi kérjük tőled, hogy legyél a jubileumi XXV. kongresszusunk védnöke, engedd meg, hogy szimbolikusan a Te emlékednek szenteljük ezeket a napokat, és kérjük, hogy abból a mostani világodból is segíts nekünk, hisz bajunk még bőven akad, és hidd el szükségünk lesz még Rád.

Béke veled.

Veszprém, 2013. március 14.

 

                                                                                                          Dr. Rácz Jenő

hirdetés

Könyveink