2021. április. 22., csütörtök - Csilla, Noémi.
hirdetés
hirdetés

Egzotikus útjait kezdje egy szúrdában!

Külföldi utazás esetén mindenképpen tájékozódni kell az adott célország járványügyi helyzetéről, a szükséges védőoltásokról - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), adta hírül az MTI.

Ócsai Lajos főorvos a sajtó képviselői előtt kifejtette: Magyarországon szinte teljesen ismeretlenek vagy nagyon ritkák az afrikai és ázsiai régiókban mindennapos, akár halállal is végződő betegségek, mint a hastífusz, a kolera, a malária, a dengue-láz, vagy a leggyakoribbnak számító fertőző májgyulladás. A főosztályvezető ezért azt ajánlja, hogy külföldi utazás előtt mindenki keresse fel orvosát, illetve az oltópontokat, ahol beszerezhetik az adott országba utazáshoz szükséges gyógyszereket, védőoltásokat. Ha pedig valaki külföldi utazásról hazatérve betegszik meg, mindenképpen forduljon orvoshoz! - hívta fel a figyelmet.     

Ócsai Lajos elmondta: Magyarországon a nyári szünidő idején elsősorban a bakteriális hasmenéses betegségek okoznak problémát. Ezek az esetek nagy részben az ételek nem megfelelő elkészítéséből, illetve tárolásából adódnak. A járványügyi főorvos ezért azt ajánlja, hogy mindig, de a nagy melegben különösen oda kell figyelni egyes kényes, például tojással készülő, továbbá olyan ételek elkészítésére és tárolására, amelyeket nem lehet kellően hőkezelni.

A nyári szünidő veszélyforrása a kullancs is - mondta a főorvos, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabadban tartózkodás után mindenki többször vizsgálja át testét, a védőoltás ugyanis csupán a vírusos agyhártyagyulladás ellen nyújt védelmet, a Lyme-kór ellen nem.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A magyar lakosság mintegy negyedét tekinthetjük egészségtudatosnak, akiknek van kellő energiájuk ahhoz, hogy mindennapjaikat az egészségük fenntartását is figyelembe véve szervezzék, és egészségben éljenek.

Újra mérlegen a koronavírus-fertőzés veszélyei, a hosszú távú szövődmények kockázata és az oltás különféle vonatkozásai.