hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Egyszerűbb lesz elbocsátani a betegeket

Július elsejétől a betegség ideje alatt is felmondhatnak a munkáltatók a keresőképtelenné váló munkavállalóiknak. Egyszerűbb lesz megszabadulni az eddig védett pozíciókban lévőktől – emlékeztet a Napi Gazdaság.

A július 1-jén hatályba lépő új Munka törvénykönyve (Mt.) szerint nem élveznek majd védettséget a táppénzen lévő dolgozók, és azok sem, akik a beteg gyermekük ápolása érdekében kérik táppénzes állományba helyezésüket, vagy hozzátartozójuk ápolása miatt keresőképtelenek. A gyermeküket ápolókat csak akkor illeti meg a védettség, ha erre az időszakra fizetés nélküli szabadságot kérnek. Akik viszont nem a gyermeküket, hanem más közeli hozzátartozójukat ápolják, fizetés nélküli szabadság esetén sem élveznek majd védelmet, ellentétben a jelenleg hatályos szabályokkal.

Júliustól tehát a saját, illetve a gyermekük betegsége miatt táppénzen lévőknek, a közeli hozzátartozójukat ápoló, fizetés nélküli szabadságon lévőknek keresőképtelenség miatti távollétük ideje alatt is fel lehet mondani, bár a felmondási idő csak a fenti időtartam lejáratát követően kezdődhet. Ezáltal az érintettek akár egyhavi fizetésüktől is eleshetnek a mostani szabályokhoz képest. Az új Mt. szerint szerint a munkáltató felmondása esetén a felmondási idő legkorábban a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év, a beteg gyermek ápolása címén fennálló keresőképtelenség, valamint a hozzátartozó otthoni gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság lejártát követő napon kezdődik, írta a Pénzcentrum.huAki pedig hosszabb kiesés után dolgozik újra, az egyéb hátrányokra is számíthat – emlékeztet a Napi Gazdaság.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink