hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Egyszerűbb lesz az egészégügyiek külföldi letelepedése

A tagállamoknak két éven belül kell integrálniuk saját jogrendjükbe az egyes szakmai képesítések elismeréséről szóló uniós irányelvet – írja az eski.hu.

Az Európai Parlament 2013. október 9-én fogadta el azt az irányelvet, amely a jövőben bizonyos szakmai képesítések (orvos, fogorvos, gyógyszerész, ápoló, szülésznő, állatorvos és építész) egységes európai szabályozások szerint történő elismerését szorgalmazza, gyorsítva és megkönnyítve ezzel a külföldi munkavállalást és letelepedést.

Az EU-tagállamok szakmai képesítéseinek elismerését szolgáló államközi információs rendszerrel idő volna megtakarítható és az elismerés folyamata leegyszerűsödne, mivel a kérelmező a származása szerinti tagállam illetékes hatóságát bízhatná meg az elismerés kiadásával. Jelenleg a kérelmezőnek még a fogadó országban kell pályázatukat benyújtaniuk.

E mellett egy olyan figyelmeztető rendszer is kialakításra kerül, ami az anyaországban a szakma gyakorlásától való eltiltásra figyelmeztet. Amennyiben valakit szakmája gyakorlásától jogszerűen eltiltanának, a szóban forgó országnak három napon belül minden tagállamot értesíteni kellene a meghozott szankciókról – olvasható az eski.hu-n.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])

cimkék

hirdetés

Könyveink