2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Kitekintő

Egyre kevesebben füveznek Európában

Európában továbbra is magas szintű a kábítószer-fogyasztás, a hagyományos kábítószereket tekintve mégis viszonylag stabil szakaszban járunk – írja az EU lisszaboni kábítószerügyi központja, a European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) közleményében.
Az európai kábítószer-problémával kapcsolatos legfrissebb tények és adatok a szervezet 2009-es éves jelentéséből, A kábítószer-probléma Európában című kiadványából derültek ki.
 
A jelentés az Európai Unió 27 tagállamára, valamint Horvátországra, Törökországra és Norvégiára vonatkozóan tekinti át és elemzi a droghasználat elterjedtségére, a szerhasználati mintákra, a kínálatra és hozzáférhetőségre vonatkozó nemzeti adatokat. A jelentés foglalkozik a társadalmi, egészségügyi válaszokkal, a jogszabályi, politikai környezettel, valamint az újonnan megjelenő kábítószerek kérdésével. A jelentés a 2007-es adatokat elemzi az egyes országok jelentései alapján. 
 
Európában továbbra is magas szintű a kábítószer-fogyasztás, a hagyományos kábítószereket tekintve mégis viszonylag stabil szakaszban járunk. A jelentés fő megállapításai az egyes szerek vonatkozásában: a kokain és a heroin továbbra is jelentősen dominálja az európai kábítószer-használatot, ugyanakkor a kannabisz használata visszaszorulóban van a fiatalok között. A jelentés felhívja a figyelmet a különböző szerek egyidejű használatát jelentő ún. politoxikomán szerhasználat elterjedtségére, valamint ezen belül is az alkoholfogyasztás erőteljes jelenlétére, ami többszörös egészségügyi kockázatot és összetett kezelési igényt jelent. 
 
Jelentős új kihívást jelentenek a már ellenőrzés alá vont illegális szerek rendkívül gyors ütemben megjelenő „alternatívái”, melyek forgalmazása egyre kifinomultabbá vált, főleg az online kereskedelem révén. A jelentéshez kapcsolódó kiemelt témák egyike a kábítószerrel összefüggő bűncselekmények európai ítélkezési gyakorlatát vizsgálja, mely szerint a kínálati oldalon bűncselekményt elkövetőkkel szemben sokkal inkább jellemző a kiszabott börtönbüntetések alkalmazása, míg a keresleti jellegű elkövetéseknél az egyéb szankciók pl. bírság, figyelmeztetés, felfüggesztett börtönbüntetés jellemzőek Európa-szerte. 
 
A stratégiai dokumentumok elérhetőek a www.drogstrategia.hu weboldalon. Az európai jelentés sajtóanyagai elérhetőek a Nemzeti Drog Fókuszpont weboldalán: http://drogfokuszpont.hu/?pid=205.
 

cimkék

hirdetés

Könyveink