hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Egymillió alkoholista országa - vagy mégsem?

Kiépült az új arisztokrácia, amelyik megengedheti magának a minőségi ivást – és elvonót. A Magyar Idők összeállítása a hazai alkohol-helyzetről.

Az alkoholizmus, illetve függőség nem csak a szegények problémája. Szeretne alkohol nélkül élni? Szeretne kiegyensúlyozottan élni? Ezek a kérdések futnak a Pálfalvi Addiktológiai Centrum honlapján a festői kép előtt: pompás kastély, pompás kert, ősfák, tó, nyugodt séták és teljes diszkréció. A pontos helyet csak azok ismerhetik, akik részt vesznek a felépülési programban. Pálfalvi Sejla már régebb óta működő ambuláns szolgáltatása mellé tavaly nyár elején nyitotta meg bentlakásos klinikáját, ahol kizárólag egyéni terápia formájában, előkelő körülmények között foglalkoznak a kliensekkel. Az árakból egyértelmű, hogy nem államilag támogatott és nem is jótékonysági intézmény. A tulajdonos addiktológus szakember, a csapatában pszichológusok, pszichiáterek és mozgásterapeuták dolgoznak.

Az egymillió magyar alkoholfüggő országa túlzás, mondja Pálfalvi Sejla, ezt a számot a májcirrózisban elhunyt emberek alapján becsülik. Természetesen ezzel együtt nem bagatellizálható a probléma. Sokszor egy kalap alá veszik a problémás szerhasználatot a függőséggel. A hajlam lehet örökölhető személyiségrész, de a valódi függés sok rizikótényezőn múlik. A minta, a környezet, a megismert szer is számít. Az ivás sokaknál tanult viselkedés. Ha valaki nem iszik társaságban, megkérdezik tőle, hogy mi a baja.

A függőség szóval vigyázni kell, figyelmeztet Pálfalvi Sejla, ugyanis számos esetben a köznapi értelemben vett függőség nem feltétlenül addiktológiai probléma. Lehetünk kiszolgáltatottak eszközöknek is (például telefon), de a gyakori használatuk nem feltétlenül kóros. Ahhoz, hogy függőségről beszéljünk, huzamosabb ideig több kritériumnak kell fennállnia. Természetesen, ha valaki még nem függő, lehet problémás (szer)használó. Fontos már ebben a szakaszban segítséget kérnie, hogy a folyamat megállítható legyen. Arra a kérdésre, hogy a függés átvándorolhat-e más területre, tehát az alkoholmentes alkoholistából lehet-e játékfüggő, a szakember azt feleli: szerváltás akkor van, ha csak tünetileg kezelik a problémát.

Több kutatás is bizonyítja, hogy a felsőbb társadalmi réteg is egyre gyakrabban és többet iszik, csak ez a jelenség nem nyilvános és nem látványos. Ezek az emberek az életben, a munkahelyen jól funkcionálnak, jobb az egészségi állapotuk is, hiszen orvoshoz, szűrésekre járnak. Számukra alapította Pálfalvi Sejla a klinikáját. A páciensek hetven százaléka férfi, de ebben is van tendenciózus változás. A nők sokáig zugivók voltak, rejtőzködőek, ma már nem okoz feltűnést, ha egy nő társaságban iszik.

A teljes írást a Magyar Idők közli.

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés