hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Evolúció és alkoholizmus

Egy új kutatás szerint az evolúció hatást gyakorolhat arra az enzimre (pontosabban az azt kódoló géncsoportra) is, amely fontos szerepet tölt be az alkohol lebontásában, közölte az Origo.

Az alkohol-dehidrogenáz (ADH) acetaldehiddé bontja le az alkoholt. Ez a mérgező vegyület felelős azután a fejfájásért és egyéb kellemetlen tünetekért, amelyeket egy átmulatott éjszaka után tapasztalunk meg. Szerencsére a szervezet azután ezt a vegyületet is viszonylag gyorsan képes átalakítani egy nem mérgező vegyületté (acetáttá), így hozzávetőleg egy nap után elmúlik a másnaposság.

Úgy tűnik azonban, hogy az evolúció megtalálta a módját, hogyan fékezze meg az emberiség alkoholfüggőségét. Létrehozta ugyanis az ADH egy új változatát, amely befolyásolja az alkohollal és a berúgással szembeni toleranciánkat, és a szervezetünk acetaldehid-lebontó képességét.

Ezeket a géneket egyelőre csak Kelet-Ázsiában és Nyugat-Afrikában találták meg, de ki tudja, mikorra terjednek el az egész bolygón, ha elterjednek egyáltalán, írja az IFLScience alapján a lap.

(forrás: origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink