hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Egészségvédő alkohol

Egy új kutatás ismét kapcsolatot mutatott ki a mértékletes alkoholfogyasztás és a halálozás kockázatának csökkenése között, írja az Origo.

A Dr. Bo Xi, a kínai Shangdong University munkatársa által vezetett kutatás során az amerikai National Health Interview Survey (NHIS) elnevezésű vizsgálat 333 247 résztvevőjének adatait elemezték, az Origo szerint ezekből kiderült, hogy az enyhe, illetve mérsékelt alkoholfogyasztás mind a férfiaknál, mind pedig a nőknél csökkentette a bármilyen okból bekövetkező, a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos eredetű halálozás kockázatát, míg a legnagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó csoportnál a bármely okból bekövetkező, illetve a daganatos eredetű halálozás kockázata is nagyobb volt a férfiaknál, a nők esetében azonban nem.. Az adatokat nem, kor, etnikai hovatartozás, iskolázottság, családi állapot, testtömegindex, fizikai aktivitás, dohányzás és egyéb, diagnosztizált betegségek (pl. magas vérnyomás, szívbetegség, stroke, daganatos betegség és cukorbetegség mentén is korrigálták.

Dr. Giovanni de Gaetano és dr. Simona Constanzo, az olasz IRCCS Instituto Neurologico Mediterraneo Neuromed munkatársai, a tanulmány bírálói szerint már több vizsgálat is kimutatta az alkoholfogyasztás és a halálozás kockázata összefüggésében megfigyelhető J vagy U alakú görbét. Dr. Xi kutatás megerősíti ezt és a korábbi vizsgálatok egyes gyengeségeire is rámutat – az mindenesetre tény, hogy az alkoholfogyasztás és a halálozási kockázat összefüggéseit nem lehet figyelmen kívül hagyni, és ezek az adatok akár közegézségügyi irányelvek alapjául is szolgálhatnak.

(forrás: Origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink