hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

 

Egyes génjeink miatt eszünk többet a kelleténél

Az emberek többségénél meglévő gének okolhatók azért, hogy sokan vonzódnak az egészségtelen, magas zsír- és cukortartalmú ételekhez - derítették ki angol tudósok.

A University of Dundee kutatói szerint a magasabb zsír- és cukortartalmú fogásokat kívánják azok, akik a zsírtömeg kialakulásáért és az elhízásért részben felelősnek tartott FTO génvariációit hordozzák, és ezért étkezésenként átlagosan 100 felesleges kalóriát fogyasztanak. Az FTO gént az emberek 63 százaléka hordozza - olvasható a BBC hírei között. A skóciai kutatók vizsgálataikról a The New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban számoltak be. Ezeket az eredményeket idézte a BBC.
A tudósok a vizsgálatokba száz 4 és 10 év közötti gyereket vontak be, a résztvevők mindegyike három étkezési vizsgálatban vett részt. A próbák során az élelmiszerek igen széles választékát kínálták nekik. A génhordozó gyerekek az édesebb és zsírosabb ételeket választották. Ebből vonható le az a következtetés, hogy ők ösztönösen jobban vonzódnak ezekhez az ételekhez, mint az egészséges táplálkozáshoz sorolt termékekhez.
A kutatók ugyanakkor nem találtak különbséget a két csoport között az emésztés gyorsaságában vagy a gyerekek fizikai aktivitásában. Arra sem volt semmi bizonyíték, hogy a génhordozóknak gondot okozott volna annak felismerése, hogy jóllaktak, és ideje abbahagyni az evést, vagyis mennyiségben nem ettek többet és az étkezés ideje sem volt hosszabb.
A vizsgálatot irányító Colin Palmer professzor szerint a kutatás azt bizonyítja, hogy ez a gén önmagában, jelentős mennyiségű táplálék bevitele nélkül nem okoz elhízást. Vagyis megfelelő diétával a génhordozók esetében is megelőzhető a túlsúlyosság és az elhízás.
"A gén arra késztetheti hordozóit, hogy több egészségtelen ételt fogyasszanak" - mondta Palmer professzor, aki szerint a kutatás ismét alátámasztotta azt a felvetést, amelynek megfelelően a túlsúlyosak és elhízottak arányának gyors növekedése szoros összefüggésben van az olcsó és kalóriadús ételek széles választékával. Ezek a termékek túlzottan nagy csábítást jelentenek ugyanis a génhordozóknak.
A tudósok azt is kimutatták, hogy az FTO egy variánsát hordozó emberek esetében 30 százalékkal magasabb az elhízás kockázata. Ide tartozik a lakosság 49 százaléka. Ugyanakkor az elhízás rizikója már 70 százalékos azok esetében, akik a gén mindkét variánsát hordozzák. Palmer professzor ugyanakkor arra is rámutat, hogy az elhízásért több gén lehet felelős.


MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink