hirdetés
hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Egyelőre az USA-ban sem veszik komolyan

A föld felmelegedésének problémája körülbelül annyira izgatta eddig az Egyesült Államokat, mint az al-Kaida tevékenysége 2001. szeptember 11-e előtt – írja David Stipp a Fortune folyóirat hasábjain. Egy különösen katasztrofális kimenetelű klímaváltozás, amilyet az USA Tudományos Akadémiájának kutató és tanácsadó szervezete vetített előre egy 2002-es jelentésében, megváltoztathatja ezt.

E jelentést olvasva döntött úgy Andrew Marshall, az Egyesült Államok Hadügyminisztériumának legendás hírű kockázatszakértője, a Pentagon nagyra becsült futuristája, hogy két tanácsadótól megrendel egy tanulmányt, amely a „Hirtelen klímaváltozások forgatókönyve és várható hatásuk az Egyesült Államok nemzetbiztonságára” címmel napvilágot is látott. A két szakértő, Peter Schwartz és Douglas Randall hangsúlyozottan szélsőséges forgatókönyvet vázolt fel, amely mind hatásaiban, mind földrajzi kiterjedésében valószínűtlen.

A tanulmánnyal mindössze két lap foglalkozott részletesebben. A Fortune ez alapján leírja, hogy a Pentagon stratégái arra a következtetésre jutottak: amennyiben a felmelegedés nem fokozatos, azaz évszázadok alatt kialakuló változásokat okoz, hanem 10-20 éven belül bekövetkezik, az emberek képtelenek lesznek a gyors alkalmazkodásra. A szárazság, a hőség, az árvizek miatt több országban éhínség pusztít majd, és tömegeknek kell új otthont keresniük. A világ geopolitikai egyensúlya felborul. 

Érthető, miért vált érdekeltté a Pentagon a klímaváltozás kérdésében.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Szalai Anna, New York
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés