hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Egy korántsem eseménytelen esztendő krónikája

Ez történt 2004-ben: reformvita, miniszterváltás, megszorítások, sztrájk, népszavazás ...

Január

Nyilvánosan is meghirdette az új egészségügyi reformot a szaktárca első embere. Kökény Mihály még tavaly decemberben terjesztette a kormány elé az irányított betegellátási rendszerre (IBR) épülő vadonatúj koncepciót. Költségvetési forrásokból a korábbi egymillióról kétmillióra bővítették azoknak a pácienseknek a számát, akiket az IBR-en belül látnak el.

***

Az orvosoknak ugyan nem kell külön hálapénzügyi ellenőrzésekre számítaniuk, az APEH azonban utánajár, rendesen adóznak-e a mellékes bevétel után – válaszolta az egészségügyi miniszter megkeresésére Király László György, az adóhivatal elnöke. Kökény Mihály az ügyészséget és az orvosi kamarát is megkereste, miután vita robbant ki a hálapénz.hu internetes portálon közzétett információk miatt. Az orvosi kamara elnöksége szerint nincs jogalapja annak, hogy etikai vizsgálatot indítsanak a honlapon megnevezett, paraszolvenciát elfogadó orvosok ellen. A kamara bűncselekménynek tartja, ha valaki előre kér pénzt a betegtől, de az utólagos ajándék elfogadását nem minősíti etikátlannak. Polt Péter legfőbb ügyész is úgy foglalt állást: akkor bűncselekmény a hálapénz elfogadása, ha azt az orvos kifejezetten kéri. Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman az üggyel kapcsolatban megállapította: „A hálapénzzel összefüggő adatok nem közfeladathoz kapcsolódnak, hanem meghatározott, természetes személyhez – a kezelőorvoshoz –, így az orvos személyes adatainak minősülnek. A közérdeklődés nem minősít át személyes adatot közérdekű adattá”. Az egészségügyi miniszter a hálapénz visszaszorítása érdekében ígéretet tett a „betegszámla” bevezetésére, amelyből a páciens megtudhatja, mennyit kapott kezeléséért a kórház.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Medical Tribune
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés