hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Éger István újra vállalná a MOK-elnökséget

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) mindent megtesz azért, hogy a köztestület tagjai a jövőben is azt érezzék: a kamara értük van, és nem csak egy felesleges, törvény által rájuk erőltetett intézmény - mondta Éger István, a MOK elnöke.

Az Országgyűlés hétfőn szavazta meg azt a törvénymódosítást, amely többek között visszaállítja az egészségügyben a kötelező kamarai tagságot. "Nyilvánvaló, hogy a visszatérni kénytelen néhány ezer kolléga vegyes érzelmekkel éli ezt meg, de valamennyiüket szeretettel és megbecsüléssel várják vissza" - hangsúlyozta Éger István a sajtótájékoztatón.

Mint mondta, mindent el fognak követni annak érdekében, hogy a belépés a lehető legzökkenőmentesebb legyen. Minden dokumentációt és információt időben feltesznek a honlapjukra, március végétől pedig az ország számos pontján kamarai fórumot rendeznek, ahol személyes tájékoztatást kaphatnak az orvosok az aktuális kamarai és egészségpolitikai kérdésekben - ígérte.

A kamara megújulás előtt áll - fogalmazott Éger István. Szavai szerint a törvénytől függetlenül 2011-ben egyébként is időszerű a kamarában a tisztújítás, amely az új küldöttközgyűlés megválasztásával még tavasszal megkezdődik.

Miután a törvény életbe lépésétől számítva a kamarai tisztviselők két ciklusra újra megválaszthatóak, korábban többen latolgatták, hogy Éger István újraindul-e a posztért. Ezzel kapcsolatban azt mondta: az orvosi kamarában ez jelölés alapján működik. Amennyiben felkérést kap, vállalja a jelöltséget - tette hozzá.

A törvény maximalizálja az éves kamarai tagdíjat is. Éger István közlése szerint az összeg 32 ezer forint körül lehet. Mint megjegyezte, a MOK tagdíja évek óta változatlan, évente 20.400 forint. A jelenlegi vezetés nevében azt hangsúlyozta: nincs tervbe véve az emelés. Kiemelte azt is, hogy a kamarai tagdíj nem egységes. Csökkentett díjat fizetnek többek között a rezidensek, a nyugdíjasok, illetve a gyesen lévők. Teljes összeget csak annak kell fizetnie, aki teljes munkaképességű, teljes állásban dolgozik.

Az egészségügy egyik problémáját érintve arról is beszélt, mielőbb tenni kell valamit annak érdekében, hogy megoldódjon az egészségügy létszámgondja. Közlése szerint jelenleg 4-5 ezer orvos dolgozik a nyugdíjkoron túl, s emellett az elvándorlók száma is jelentősen meghaladja az adott évben végzők számát; statisztikai adatok szerint 2010-ben az azt megelőző évhez képest csaknem 25 százalékkal növekedett az elvándorló orvosok száma - mondta Éger István.

Ennek kapcsán kiemelte, hogy szerdán az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága szinte egyhangúlag megszavazta egy, az egészségügy bérhelyzetét belátható időn belül rendezni célzó határozattervezet tárgysorozatba vételét. "Ez egy első lépés, amelynek kézzel fogható következménye nem holnap fog megtörténni" - fogalmazott Éger István. Emellett viszont áttörésnek nevezte, hogy az egészségpolitika végre egységesen gondolkodik ebben a kérdésben.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés