hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Eddig csak ijesztgettek

Fertőzött telefonok

A mobilvírus olyasmi, mint például az „olcsó állam”: sokat hallottunk róla, de még nem találkoztunk vele. A helyzet most változóban van: az eddig jobbára elméleti veszélyt jelentő mobilkártevők a közelmúltban látványos offenzívát indítottak a telefonok ellen.
A mobilvírusokkal évek óta ijesztgetik a nagyközönséget az informatikai biztonsággal foglalkozó cégek szakértői – jobbára tényleges ok nélkül. Az első, valódi károkozásra képes rosszindulatú mobilkód egy évvel ezelőtt jelent meg, kizárólag az operációs rendszerrel rendelkező okos telefonokon garázdálkodott, és nem terjedt el széles körben. A kórokozót egy ingyenesen letölthető szoftver hordozta, a hatás pedig drámai volt: a vírus lebutította a gyárilag okos készülékeket, azaz a telefonáláson kívül szinte az összes funkciót letiltotta. A Skulls (koponyák) nevű szoftver csak a Symbian operációs rendszert használó – jellemzően Nokia, illetve Sony- Ericsson – készülékek tulajdonosait boldogította (egyébként a jelenleg ismert mintegy 90 mobilvírus között csupán öt fut más, például Windows Mobile operációs rendszeren). A fertőzést viszonylag egyszerű volt detektálni: a vírus a bajba került telefonok nyitóképernyőjén a grafikus ikonokat koponyákra cserélte. Az eltávolítás viszont annál nehezebb volt, mivel az említett telefonok többségéről hiányoznak a tisztogatást megkönnyítő külső fájlkezelő alkalmazások.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HARGITAI MIKLÓS ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés