hirdetés
2022. június. 27., hétfő - László.
hirdetés

EBP: 21. századi színvonalú lesz az ellátás

A fővárosi egészségügy fejlesztéséről beszélgetett a Magyar Hírlap Tóvizi Attilával, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettesével.

– Befolyásolja a járványhelyzet az Egészséges Budapest Program megvalósítását?

– A kormány a programot azzal a céllal indította el, hogy új távlatokat nyisson a fővárosi és Pest megyei kórházak, illetve szakrendelők európai színvonalú betegellátásában. Orvostechnológiai és informatikai eszközök beszerzése, valamint infrastrukturális fejlesztések szerepelnek a programban, amely az emberi erőforrások miniszterének irányításával 2019 óta még gyorsabb és hatékonyabb megvalósítási szakaszba lépett: a tervezési és előkészítési munkát követően tavaly már számos kézzelfogható eredményt értünk el. Az idei évben – a járványhelyzet ellenére – a megújítási folyamat további jelentős beruházásokkal folytatódott, természetesen aktuális és speciális szempontokat is figyelembe véve zajlik a tervezés, fejlesztés, beszerzés. Gondolok itt például azokra a megoldásokra, amelyekkel szükség esetén azonnal el lehet különíteni akár teljes osztályokat, épületszárnyakat.

– Melyek az eddigi legfőbb eredmények?

– A koncepcióalkotást és előkészítést követően megkezdődött az egyes közbeszerzések és tervpályázatok kiírása, és elindultak az eszközbeszerzések. Tizenhét kórház és harminckét szakrendelő fejlesztésére írtuk alá a tervezési szerződéseket 2019 végén. Csak ez utóbbi 381 ezer négyzetméter tervezési dokumentációjának elkészítését jelenti. Emellett eddig – huszonötmilliárd forint értékben – csaknem háromezer-ötszáz orvostechnológiai és negyvenezer informatikai eszközzel gyarapodtak a programban részt vevő intézmények. Előbbiek között szerepel tucatnyi csúcskategóriás képalkotó diagnosztikai (CT, DSA, MRI, röntgen, mammográf, sugárterápiás lineáris gyorsító), több száz aneszteziológiai, illetve műtéti eszköz és berendezés.

– Milyen tényezők befolyásolják, hogy mi valósul meg egy adott intézményben?

– A kórházak tekintetében – mivel azok az állam tulajdonában és fenntartásában vannak – az intézményekkel közvetlen és folyamatos szakmai egyeztetés zajlik, feltérképezve azt, hol, milyen eszközökre és beruházásokra van szükség. A szakrendelők esetén kicsit összetettebb a kép, mivel azok között számos önkormányzati üzemeltetésű intézmény van. Az érintett rendelőintézetek fejlesztési terveik­ben vázolták fel, mit és hogyan szeretnének megvalósítani, majd többszöri egyeztetés alkalmával összhangba hoztuk az igényeket és a lehetőségeket, és aztán biztosítjuk a szükséges forrást.

A teljes interjút a Magyar Hírlap közli.

(forrás: Magyar Hírlap)

cimkék

hirdetés
hirdetés

Könyveink