hirdetés
2022. július. 02., szombat - Ottó.
hirdetés

Még másfél évet kell várni a budai centrumkórház alapkőletételére

2022 tavaszán leteszik az alapkövét, 2026 elején pedig átadják a szuperkórházat – mondta a Figyelőnek Bedros J. Róbert.

A Dél-budai Centrum (DBC) megvalósításáért felelős miniszterelnöki megbízott – aki egyben a Szent Imre kórház főigazgatója és az országos kórházfőparancsnok helyettese – szerint a projekt mögött konszenzus van, és úgy fogalmazott, hogy „nincs olyan politikai struktúra, amely a DBC-t ne építené meg”. Megerősítette, hogy a mintegy 1,2 millió lakos ellátásáért 24 órás ügyeleti rendszerrel felelős intézetet a főváros XI. kerületében, Dobogó városrészben alakítják ki, és határozottan cáfolta, hogy a szóban forgó telek süllyedne. A beruházás közel 300 milliárd forintba kerül az orvostechnikai műszerpark beszerzésével együtt, de a közlekedésfejlesztési infrastruktúra kialakítása nélkül.

Úgy vélekedett, hogy ezt az összeget a központi költségvetés garantálja, a megvalósítás nem fog csúszni. A forrásigény nemzetközi összehasonlításban nem kiemelkedő. Bedros J. Róbert hangsúlyozta, hogy szuperkórház készül, nem VIP-klinika: az összesen 1200 férőhelyes, kizárólag egyágyas szobákkal és a legkorszerűbb technológiákkal felszerelt intézmény természetesen integrálódik majd a hazai közellátásba.

Az orvosbérek megemelését és a hálapénz kivezetését úgy kommentálta, hogy öntisztulás folyamat indult meg, és prognosztizálhatóan az orvosok elvándorlása megszűnik, sőt a már külföldön dolgozó kollégák is hazatérhetnek. Közülük többen már most jelentkeztek, hogy munkát vállalnának a DBC-ben.

Arra is kitért, hogy éppen a járványhelyzet világított rá, hogy az egészségügyben komoly többletkapacitások vannak. Szerinte ki kell nyitni a kórházi ágyak szükségességének kérdését, már csak azért is, mert a főváros és az agglomerációja ellátásáért a jövőben a centrumkórházak felelnek majd. Ezek megnyitása előtt érdemes elvégezni az ellátási térkép újra rajzolását. Ezzel párhuzamosan a szociális gondozás jelentősége is vizsgálatra szorul, napirendre kellene venni a szociális jellegű ellátásnak az egészségügyi ágazattól való különválasztását is, olvasható a Figyelő legfrissebb számában.

(forrás: Figyelő)
hirdetés
hirdetés

Könyveink