hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

E-papír: a jövő titka

Számos gyakorlati problémát sikerült megoldani tavaly az e-papírnak nevezett kijelző-rendszerrel kapcsolatban, így a szakértők 2006-ra már az új technológia piaci megjelenését várják. Az e-papír annyi előnyös tulajdonsággal rendelkezik (könnyű, nem törékeny, nagyon kicsi az energiafogyasztása, és bármi megjeleníthető rajta – vagyis bármit helyettesíthet a nyomtatott dokumentumoktól a tévé, a számítógép, vagy a mobiltelefon képernyőjéig), hogy egyelőre még nem lehet tudni, mire is fogják használni.
Az e-papír ötletével a Lucent és az E-Ink állt elő az ezredfordulón, az első használható modellt a Philips fejlesztőcége mutatta be négy évvel később. A papírnál valamivel vastagabb, könnyű és rugalmas kijelzőkben egy átlátszó filmréteg alatt átlátszó folyadékban fehér (pozitív töltésű) és fekete (negatív töltésű) mikrokapszulák úszkálnak. Elektromos feszültség hatására a hátlap „képpontjai” eltérő töltésűekké válnak, és az ellentétes töltéssel rendelkező kapszulákat magukhoz vonzzák. Az így kialakuló kép alapesetben fekete-fehér, de a Philipsnél 2004 végén már a kísérleti színes verziót tesztelték.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HARGITAI MIKLÓS ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés