hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

E-egészség: az évtized e-üzlete

Beteglapok, leletek, röntgenfelvételek elektronikus tárolása és továbbítása, számítógépes betegségkockázat-becslés, internetes konzultáció, elektronikus receptnyilvántartás – ezt kínálja az e-egészségügy, amelyet a szakértők egy része az informatika jövőbeni húzóágazatának tart. Az egészségügyi informatikai piac évente 10 százalékkal bővül, és a növekedést a fizetőképesség sem nagyon korlátozza: az elektronizálás többnyire kimutatható megtakarításokat hoz.

Korszerű és költséghatékony egészségügyet csak komoly informatikai háttérrel lehet működtetni – ez az ars poeticája az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) nemrég megalakult e-egészség munkacsoportjának. Az informatikusok nem (csak) hazabeszélnek: ha bármelyik magyarországi kórházból vagy klinikáról elvinnék a számítógépeket, az ellátás szinte ellehetetlenülne – és a magyarországi egészségügy még a legkevésbé elektronizáltak közé tartozik Európában. A munkacsoportot alkotó 21 tagvállalatnak két célja van: egyrészt az értékesítések növelése, az egészségügyi piac minél nagyobb hányadának megszerzése, másrészt a lobbizás. Hogy egy állam egészségügyi rendszere mennyi informatikát „használ”, az jórészt szabályozási kérdés: ha megszületik egy jogszabály a beteg- vagy a gyógyszernyilvántartásról, meghatározzák egy kórház minimális szolgáltatási színvonalát vagy a CT-hálózat sűrűségét, az mind-mind

informatikai beruházásokat

(is) jelent. Lukács Lajos, a munkacsoport vezetője elmondta: a szervezet összegyűjti azokat az információkat, amelyek segítik az IVSZ tagjainak részvételét a projektekben, és szándékaik szerint kommunikációs kapocsként is szolgálnak a megrendelők – többnyire az állam és az önkormányzatok –, illetve a gyártók között. A tagok között a kicsiktől a nagyokig szinte mindenki megtalálható, vagyis sokan látnak fantáziát az e-egészségügyben.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HARGITAI MIKLÓS ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés