hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

E 111 után plasztikkártya

November elsejével a papírból készült E 111-es nyomtatványt új dokumentum, az európai biztosítási kártya váltotta fel.

  Az Európai Bíróság döntése értelmében az unió területén 2004. június elsejétől vezették be az európai egészségbiztosítási kártyát, amely annak igazolására szolgál, hogy a kártya tulajdonosa jogosult az orvosilag szükséges ellátásokra. Magyarország idén december 31-ig kért és kapott mentességet a kártya bevezetésére. November elsejétől azonban már nem a papír alapú E 111-es nyomtatványt kell kérvényeznie a külföldre utazónak, ha azt akarja, hogy a meglátogatott állam biztosítottjaihoz hasonlóan, térítésmentesen lássák el, illetve kezelése költségeit a biztosítók egymás között elszámolják.
  A kártyát – épp úgy, mint korábban az E 111-est – a megyei egészségbiztosítási pénztáraknál igényelheti és kaphatja meg az egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személy. (Az ügyfélszolgálatok pontos listája megtekinthető a www.oep.hu honlapon.) Vagy munkáltatói igazolás, vagy annak bizonyítása szükséges hozzá, hogy a kiutazásra készülő kiskorú, fiatalkorú, nyugdíjas, netán eltartottként, családtagként jogosult az ellátásra.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés