2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Drámai növekedésre számítanak

A daganatos betegségek okozta elhalálozás meredek növekedésére figyelmeztetett két tanulmány, amelyekről az atv.hu számol be.

A tanulmányok szerint évente mintegy 5,5 millió nő halhat meg rákban 2030-ra a 2012-es 3,5 millióval szemben – olvasható a portálon. Ez mintegy 60 százalékos növekedés lesz 15 év alatt az Amerikai Ráktársaság (ACS) szakértőinek elemzése szerint, amelyet kedden mutattak be a párizsi World Cancer Congressen. A tanácskozáson a világ 110 országából mintegy 3500 rákkutató, egészségügyi szakember vett részt.

Ahogy a világ lakossága nő és öregszik, a szegény és közepes fejlettségű országokban a nők körében fogják szedni legtöbb áldozatukat a daganatos betegségek, amelyek többsége megelőzhető lenne – közölte a tanulmány ismertetésekor Sally Cowal, az ACS alelnöke, aki a főbb kockázati tényezők között nevezte meg a fizikai inaktivitást, a helytelen táplálkozást és az elhízást. A The Lancet orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmány szerint csupán az emlőrákkal diagnosztizáltak száma megkétszereződik, és el fogja érni az évi 3,2 milliót 2030-ra a 2015-ben diagnosztizált 1,7 millióhoz képest.A méhnyakrákos estek száma legkevesebb 25 százalékkal hétszázezerre nő 2030-ig főként az alacsonyan és közepesen fejlett országokban.

Ma minden hetedik nő daganatos betegségben veszti életét, ez a legmagasabb arányú elhalálozási ok a szív-és érrendszeri megbetegedések után. Mellrákban 2012-ben több mint 521 ezer nő halt meg világszerte, tüdőrákban több mint 491 ezer ember vesztette életét – olvasható a tanulmányban. A leghalálosabb négy rákbetegség, a mell-, a vastagbél-, a tüdő- és a méhnyakrák megelőzhető lenne, korai felfedezésével sikeresebben kezelhető. A szegényebb országokban, ahol jóval kevesebb rákbetegséget diagnosztizálnak, mint a fejlett államokban, ugyanakkor jóval nagyobb csoport hal meg ebben a betegségben. A méhnyakrák megelőzhető lenne a humán papillomavírus (HPV) elleni oltással és méhnyakrák-szűréssel.

A Londoni King's College egyetem szakemberi által készített tanulmány szerint az alacsony és közepesen fejlett országokban egy alap rákszűrőprogram az egészségügyi kiadások három százalékából megvalósítható.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink