hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Dopping recept nélkül

Figyeljünk oda, milyen vény nélkül kapható szert ajánlunk versenysportoló betegünknek, mivel ezek közül számos készítmény szerepel a doppinglistán. A „figyelmetlenül” ajánlott szer miatt páciensünk fennakadhat egy esetleges doppingvizsgálaton.

Előfordulhat, hogy olyan páciens jelenik meg a házi- vagy szakorvosi rendelésen, akinek még egy vény nélkül kapható aranyér elleni kenőcs vagy egy meghűlést enyhítő italpor sem ajánlható kockázat nélkül. De nem valami ritka kórkép miatt, hanem mert versenyszerűen sportol, és néhány recept nélkül kapható készítmény szerepel a doppinglistán.
A nemrég nyilvánosságra hozott, 2007-ben hatályos tiltó – vagyis a használatot büntető – listán a vény nélkül kapható készítmények között aranyeres panaszokat enyhítő, gyomorrontás esetén adható szerek, egy multivitaminkészítmény és egy orrspray található (lásd táblázatunkat). A korábbi években tiltottnak minősülő – és talán leggyakrabban használt –, jellemzően koffein-, fenilefrin-, fenilpropanolaminvagy pszeudoefedrin-tartalmú meghűlés elleni szerek jelenleg az úgynevezett megfigyelőprogramban vannak – tájékoztatta lapunkat dr. Hollósi Miklósné, a Sportkórház doppingellenőrző laboratóriumának vezetője, és munkatársa, Horváthné Soós Erika (lásd a táblázat alatti felsorolást). Ez a nem tiltott, vagyis sportolók körében is alkalmazható, de a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (World Anti-Doping Agency, WADA) által a helytelen használat ellenőrzése és a sportteljesítményre gyakorolt hatás felmérése céljából monitorozni kívánt anyagok csoportját jelenti.
A vény nélkül kapható szerek kimutatása esetén is jár büntetés. Noha a sportolóknak a doppingellenőrzési űrlapon a mintavételkor fel kell tüntetniük az előző három napban fogyasztott gyógyszereket, de a WADA szabályzata értelmében a vétkesség megállapításakor nem tesznek különbséget a bejelentett és a nem bejelentett gyógyszerek között. A büntetés mértéke a hatóanyagtól és attól függ, hány esetben találtak doppingszert az illető szervezetében. A kellemetlenségek elkerülése érdekében fontos a kezelőorvos és a sportoló jó együttműködése, megfelelő tájékozottsága.
A WADA évente módosítja az aktuális listát, mely elérhető a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és az Országos Sportegészségügyi Intézet honlapján (www.mob.hu és www.osei.hu vagy www.sportkorhaz.hu). Ezenkívül telefonon is lehet érdeklődni a Sportkórház doppingellenőrző laboratóriumában a 06-1-488- 6124, valamint a MOB honlapján megadott számokon. A háziorvos és a sportoló is ezeken a helyeken tájékozódhat a tiltott szerekről, de a szabályok értelmében a sportoló felelős azért, hogy elkerülje használatukat. Amennyiben páciensünk válogatott versenyző, konzultáljunk keretorvosával is. Tudni érdemes továbbá, hogy vannak szerek, melyeknek menynyisége a vizeletben csak korlátozottan fordulhat elő, így például az efedrin és metilefedrin együttes értéke a sportoló vizeletében nem haladhatja meg a 10 mg/ml-t, amennyiben a mintát versenyen vették le. Versenyen kívül a stimulánsok nem tiltottak, de figyelembe kell venni, hogy a hatóanyag mikor ürül ki a szervezetből.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BOKOR DÓRA, DR. LAKI JUDIT
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés