hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Döntésközelben

Nehéz időszak kezdődött január 8-án a magyar egészségügyben. Hamarosan eldől, mely kórházakat zárnak be, vonnak össze, s a döntés(ek) után az is világossá válhat, milyen mértékű elbocsátásra, országon belüli orvosvándorlásra kell számítani. Elkészült, és a miniszter közzé is tette javaslatait a hét hazai régió regionális egyeztető tanácsai számára (RET) az általa javasolt kórházi ágyszámokról. Nem sokkal ezt követően távozott a tárcától Kuntár Ágnes, a miniszter egyik tanácsadója, aki maga is részt vett a kapacitási javaslatok kidolgozásában.
Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szerint „kizárólag a politikai és gazdasági lobbik harca számít, ez fogja megszabni az új kórházi struktúrát”. Mások szerint a miniszteri ajánlat koalíciós feszültséget okoz.
Dr. Schvarcz Tibor, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista alelnöke lapzártánk idején úgy nyilatkozott: az egyeztetések során – amelyeken kormánypárti képviselők, a megyék szakmai vezetői, kórházigazgatók és az Egészségügyi Minisztérium képviselői is részt vettek – , kialakult egy előzetes lista, amely elfogadható kompromisszumokat tartalmazott. A miniszteri indítvány azonban „a korábbi konszenzusközeli állapotot teljesen átszabta”, így a politikus nem tudja, „hogyan lehet ezek után megegyezni”.
A kórházi osztályokra bontott javaslat megtekinthető az Egészségügyi Minisztérium honlapján (www.eum.hu), ahol egyebek mellett számítási segédletet is nyújtanak a regionális egészségügyi tanácsoknak. Azoknak a testületeknek, amelyeknek a kórházfejlesztési törvény értelmében mindössze húsz napjuk maradt, hogy eldöntsék, elfogadják-e a miniszter ajánlását, avagy új javaslatot dolgoznak ki a kórházi kapacitások felosztásáról. Ha nem lesz megegyezés, a döntés úgymond visszaszáll a miniszterre; az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azokkal az intézményekkel és oly módon köt szerződést március végéig, ahogyan azt dr. Molnár Lajos javasolja.
Folytatás az 5. oldalon

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés