hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Dobog a bio-műszív

Dobogó szívet hoztak létre laboratóriumukban a University of Minnesota kutatói. A január elején a Nature Medicine-ben publikált hír szerint sikerült összehangolniuk a három legnehezebb feladatot: a szerv szerkezeti felépítését, a sejtes összetevők helyes arányainak biztosítását és a funkcionalitást. A szerv alapjául elhalt patkányok és sertések kardiális szövetei szolgáltak, amelyekbe őssejteket oltottak.
  A bio-műszív-beültetést és a beteg szív részeinek laboratóriumban fejlesztett részekkel való pótlását néhány éve elméletileg kivitelezhetőnek tartják, a most közzétett kísérlet a gyakorlati megvalósítás első lépése. Kutatásunkat azzal a céllal kezdtük, hogy átültethető ereket vagy teljes szerveket hozzunk létre a betegek számára saját sejtjeikből – tájékoztatta a Reuters munkatársait dr. Doris Taylor, az egyetem élettanprofesszora, a kutatás vezetője.
  Első lépésként vegyszeresen eltávolították a patkány és sertésszívek sejtjeit – csak üres csőváz, az egykori erek szerkezete maradt meg. Ebbe injektálták az eredeti állatok őssejtjeit és a tápoldatokat. Nyolc nap elteltével már működött az új szív – magyarázza Taylor.
  A módszer nem új, számos esetben felhasználták már szívbillentyűkhöz, ám ezek kifejlesztése jóval kisebb feladat volt. A sertésszív méretében már megközelíti a fejlesztés következő lépcsőjének szánt emberi szívet. A minnesotai kutatók már benyújtották szabadalmi kérelmüket az emberi szerv sejtmentesítésétől a beültetett őssejtek szívsejtekké fejlődéséhez szükséges szignálok megfelelő alkalmazásáig tartó folyamatra. A humán vizsgálatok megkezdéséig azonban még sok a teendőjük. Biztosnak kell lennünk abban, hogy lesz elegendő sejtünk a teljes szívváz sejtekkel való benépesítéséhez, és amennyiben sikerül a beültethető szervet létrehozni, azt hosszan életben is tudjuk tartani – nyilatkozta Taylor.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés