hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Dizseri-díj

Victorné Erdős Eszter, a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió vezetője kapta az idén ötödik alkalommal átadott Dizseri Tamás Szeretetszolgálati Díjat.

Laudációjában Bölcskei Gusztáv püspök, a zsinat lelkészi elnöke kijelentette: a kitüntetett neve összefonódott a drogos fiatalokat felkaroló Kallódó Ifjúságot Mentő Misszióval, amelyet Victorné Erdős Eszter Ráckeresztúron és Zsidriken is beindított. Mint mondta, ez a díj "a másokért élésre" hívja fel a figyelmet, ami jellemző Victorné Erdős Eszter lelkész kábítószerfüggő fiatalokkal foglalkozó munkájára.
Szólt arról, hogy a díjazott a nyolcvanas évek közepén a Moszkva téri, a társadalom perifériáján élő drogos fiatalokat szólított meg, és "beavatkozott életükbe", majd elvitte őket a rákoskeresztúri és fasori református gyülekezetekbe.

A kitüntetést megköszönve Victorné Erdős Eszter elmondta, hogy a díjnak nevet adó Dizseri Tamás orvossal rendszeresen találkozott egy gyülekezetben. Hozzátette: a díj megalapítása azt az üzenetet közvetíti, hogy "az egyház örül ennek a missziónak".

Az ünnepség keretében posztumusz átadták az első kitüntetett, néhai Fülöp G. Dénes lelkész fiának is a Dizseri Tamás Szeretetszolgálati Díjjal járó, az irgalmas szamaritánust ábrázoló kisplasztikát, amelyet Melocco Miklós szobrászművész tervezett. A díjjal 200 ezer forint pénzjutalom jár.
A kitüntetést a budapesti Bethesda Gyermekkórház 2004-ben elhunyt főigazgatója emlékére alapította a gyógyító intézmény, továbbá a Magyarországi Református Egyház zsinata, a Dunamelléki Református Egyházkerület és a németajkú protestáns gyülekezet fóruma.

Forrás: MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés