2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés
hirdetés

Diszfágia kimutatására alkalmas teszt időseknek

Spanyol kutatók olyan diszfágia kimutatására alkalmas tesztet fejlesztetek ki, amely a csökkent kognitív funkciójú betegeknél is sikerrel mutatja ki a rendellenességet.

A University of Granada kutatócsoportja a Dysphagia folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy sikeresen fejlesztettek ki egy olyan tesztet, amely csökkent kognitív funkciójú betegeknél is képes jelezni a problémát.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Sandra Quirós et al. Design and Validation of the Oropharyngeal Dysphagia Screening Test for Patients and Professionals: A Preliminary Study, Dysphagia (2019).

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

A nyelési nehézség, illetve a torokban lévő gombócérzés igen gyakori panaszoknak számítanak, melyek meglehetősen kellemetlenek, így az érinettek mihamarabb meg szeretnék szüntetni. Sokszor stressz hatására jelentkezik a probléma, ám mihelyst a nehezebb időszak lezárul, a tünet is megszűnik.

Maga a gombócérzés lehet enyhe, de akár szinte fullasztó is (pl. pánikroham esetén). Amennyiben huzamosabb ideig fennáll a panasz, úgy érdemes szakorvoshoz fordulni, ugyanis valamilyen betegség tünete is lehet, pl.reflux, fül-orr-gége probléma vagy vashiányos vérszegénység, sőt, helytelen beszédtechnika és feszes nyakizomzat is okozhatja. Ha semmilyen szervi okot nem találnak mögötte, úgy pszichológiai tényezők válthatják ki a gombócérzést vagy a nyelési nehézségeket, így ekkor pszichológus felkeresése javasolt.

A probléma igen gyakori, a teljes populáció 8%-át érinti, idősek körében azonban sokkal nagyobb arányban fordul elő, például az idősotthonokban vagy a kórházi ápoltak körében a 30-40%-ot is elérheti. Mégis, a diszfágia általában aluldiagnosztizált marad, mivel az idős betegek jelentős részénél a kognitív funkciók csökkenése miatt nem végezhetők el a funkcióvizsgálati eljárások. A Granadai Egyetem kutatói ezért egy olyan tesztet készítettek, amely mind az ép, mind a csökkent kognitív funkciójú, elsősorban idősebb betegek körében sikerrel használható. Az EdisfO névre keresztelt teszt használata gyors, biztonságos és hatékony, Spanyolországot követően jelenleg a Hacettepe Egyetemmel kötött együttműködés keretében Törökországban is vizsgálják.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.