hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Diszfágia kimutatására alkalmas teszt időseknek

Spanyol kutatók olyan diszfágia kimutatására alkalmas tesztet fejlesztetek ki, amely a csökkent kognitív funkciójú betegeknél is sikerrel mutatja ki a rendellenességet.

A University of Granada kutatócsoportja a Dysphagia folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy sikeresen fejlesztettek ki egy olyan tesztet, amely csökkent kognitív funkciójú betegeknél is képes jelezni a problémát.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Sandra Quirós et al. Design and Validation of the Oropharyngeal Dysphagia Screening Test for Patients and Professionals: A Preliminary Study, Dysphagia (2019).

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

A nyelési nehézség, illetve a torokban lévő gombócérzés igen gyakori panaszoknak számítanak, melyek meglehetősen kellemetlenek, így az érinettek mihamarabb meg szeretnék szüntetni. Sokszor stressz hatására jelentkezik a probléma, ám mihelyst a nehezebb időszak lezárul, a tünet is megszűnik.

Maga a gombócérzés lehet enyhe, de akár szinte fullasztó is (pl. pánikroham esetén). Amennyiben huzamosabb ideig fennáll a panasz, úgy érdemes szakorvoshoz fordulni, ugyanis valamilyen betegség tünete is lehet, pl.reflux, fül-orr-gége probléma vagy vashiányos vérszegénység, sőt, helytelen beszédtechnika és feszes nyakizomzat is okozhatja. Ha semmilyen szervi okot nem találnak mögötte, úgy pszichológiai tényezők válthatják ki a gombócérzést vagy a nyelési nehézségeket, így ekkor pszichológus felkeresése javasolt.

A probléma igen gyakori, a teljes populáció 8%-át érinti, idősek körében azonban sokkal nagyobb arányban fordul elő, például az idősotthonokban vagy a kórházi ápoltak körében a 30-40%-ot is elérheti. Mégis, a diszfágia általában aluldiagnosztizált marad, mivel az idős betegek jelentős részénél a kognitív funkciók csökkenése miatt nem végezhetők el a funkcióvizsgálati eljárások. A Granadai Egyetem kutatói ezért egy olyan tesztet készítettek, amely mind az ép, mind a csökkent kognitív funkciójú, elsősorban idősebb betegek körében sikerrel használható. Az EdisfO névre keresztelt teszt használata gyors, biztonságos és hatékony, Spanyolországot követően jelenleg a Hacettepe Egyetemmel kötött együttműködés keretében Törökországban is vizsgálják.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés