hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2020-10-22

Először a bőrmetszés nélküli transzorális lézer mikrosebészeti (TLM) módszerrel sikerült elérni, hogy ne legyen vérveszteség, ne sérüljön a beszéd, ne károsodjanak a nyelési izmok, a neurovaszkuláris struktúrák és a normál szövetek.

#2
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2020-08-10

A táplálkozás alapvető szerepet játszik számos betegség, így az allergiák kialakulásában is. Az ételallergének elsődlegesen a tápcsatornán keresztül jutnak be, és gyakran az allergia megnyilvánulási helyét is képezik.

#3
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2019-11-04

Spanyol kutatók olyan diszfágia kimutatására alkalmas tesztet fejlesztetek ki, amely a csökkent kognitív funkciójú betegeknél is sikerrel mutatja ki a rendellenességet.

#4
Medical Online >> Medical Tribune Május
2019-07-30

A kórházi kezelésre szoruló betegek jelentős része alultáplált. A tápláltsági állapot felmérése és a megfelelő táplálásterápia mégis gyakorta elmarad. A betegek megfelelő táplálása, szükség esetén mesterséges táplálása az orvosi kezelés elengedhetetlen része. A palliatív ellátás során alkalmazandó táplálásterápia sokszor állítja nehéz döntés elé mind az orvost, mind a hozzátartozókat.

#5
Medical Online >> Rovatok >> gasztroenterológia
2015-04-29

A háziorvosok egyre nagyobb szerepet töltenek be a gasztrointesztinális megbetegedések menedzsmentjében, a korai diagnózist és a költséghatékony kezelést egyaránt beleértve.

#6
Medical Online >> Rovatok >> gasztroenterológia
2014-06-21

Sok gasztrointesztinális betegség kivizsgálása a háziorvosnál kezdődik. A malignus betegségek időben való felfedezése és a krónikus kórképek menedzselése szempontjából fontos az aktuális guideline-ok ismerete.

#7
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2014-02-19

A Hashimoto-thyroiditis (HT) a pajzsmirigy krónikus gyulladása, melyet több mint egy évszázada írtak le először, ám etiopatogenezise máig nem tisztázott teljes körűen. A jelenlegi álláspont szerint a HT a leggyakoribb autoimmun kórkép.

#8
Medical Online >> Rovatok >> továbbképzés
2009-09-02
A British Medical Journal (BMJ); a The Lancet; a Journal of American Medical Association (JAMA) és a New England Journal of Medicine (NEJM) aktuális számainak tartalmából ajánljuk.
#9
Medical Tribune I. évf.4. szám
Medical Online
2003-03-01
A refluxbetegség gyógyszerei A protonpumpagátlók valószínűleg véglegesen elfoglalták a vezető helyet a gastrooesophagealis refluxbetegség (GORB) kezelésének eszközei között: hatásosabbak a H2-receptor-gátlóknál, a műtéti megoldásnál pedig jóval biztonságosabbak. Ám alkalmazásuk indikációiról, adagolásukról és a többi terápiás lehetőség helyéről még nincsen teljes egyetértés. A refluxbetegség oki terápiája a gyomortartalom regurgitációját megszüntető műtét (nyitott vagy endoszkópos fundoplikáció). A beavatkozás az esetek 90 százalékában sikeres: a tünetek megszűnnek és a nyelőcső pH-ja normalizálódik. Az operáltak egyharmadánál azonban nemkívánatos hatásokkal, például korai teltségérzéssel kell számolnunk. Nem elhanyagolható a fundoplicatio 0,1–0,3 százalékos mortalitása sem. A műtét relatív kontraindikációi közé tartozik az idős kor, a nyelőcső-perisztaltika gyengesége (ilyenkor a műtét után dysphagia léphet fel) és az emésztőrendszer egyéb motoros zavarai. Az életmódbeli változtatások terápiás hasznáról számos vélemény hangzik el. Egyes szakértők szerint a GORB kezelésének első lépése a dohányzás abbahagyása, az alkohol- és kávéfogyasztás csökkentése, a túlsúly leadása, valamint az ágy fejvégének megemelése. Mások szerint ezekkel az intézkedésekkel kevés beteget lehet tünetmentessé tenni. A véleménykülönbség hátterében az állhat, hogy az életmód-változtatás – bár döntő szerepet játszik a recidívák megelőzésében – nem teszi feleslegessé a gyógyszeres vagy műtéti kezelést.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Több különböző országban lezajlott kutatás egybecsengő eredményei szerint a koronavírus-fertőzés szempontjából nem mindegy, hogy milyen a vércsoportunk.

2021-ben a vakcinával és oltással kapcsolatos spameknek jött el a szezonja.