hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Dicsőségesnek látszik, ám életveszélyes

Az extrém intenzív testmozgás, mint például egy maratoni futás akár tartósan is károsíthatja a szívet és szívritmuszavarokat idézhet elő, figyelmeztetnek amerikai kutatók – írja a Medipress.

A túlzottan intenzív fizikai igénybevételt jelentő maratoni futások, az iron man triatlon versenyek vagy a nagyon hosszú távú kerékpárversenyek tartós szívkárosodást, szerkezeti elváltozásokat és az artériák kitágulását is okozhatják, derült ki a Mayo Clinic Proceedings című folyóiratban közölt írásból.

„Az edzés és a testmozgás természetesen nagyon egészséges lehet, amennyiben nem viszik azt túlzásba, és nem veszi túlságosan igénybe a szervezetet. A napi rendszerességgel végzett fizikai aktivitás számos betegséget megelőzhet és kezelhet, mint például a szívkoszorúér-betegségek, a magas vérnyomás, a szívelégtelenség, vagy az elhízás” - mondta dr. James O’Keefe, a kansasi Szt. Lukács Kórház munkatársa, a cikk szerzője.     

Egy korábbi tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a látszólag teljesen egészséges maratoni futók 12 százalékánál foltokban miokardiális hegesedés alakult ki a szívszövetekben, és a szívkoszorúér betegségek előfordulási aránya is jóval magasabb volt az ő esetükben, mint azoknál a sportolóknál, akik nem indultak maratoni távokon. A legújabb kutatások azóta azt is megállapították, hogy a túlzott fizikai igénybevétel szívritmuszavarokat is okozhat, tette hozzá Dr. O’Keefe. 

(forrás: Medipress)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés