hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Diagnózis konzultáció nélkül

Az enyhétől az elviselhetetlen égő, hasogató, szaggató fájdalomig széles skálán mozgó neuropátiás fájdalom enyhítésére is rendelhető ezentúl a duloxetin. A bevált antidepresszáns indikációs körének kiterjesztésével új lehetőséget kaptak a gyógyszer rendelésére jogosult kollégák – a diabetológus és neurológus szakorvosok –, hogy jobb életminőséget biztosíthassanak betegeiknek.

  Már a cukorbetegség diagnózisának megállapításakor számottevő mértékű kardiovaszkuláris autonóm neuropátia állhat fenn – hangsúlyozta a gyógyszer új indikációjának bevezetéséről tartott továbbképzésen prof. dr. Kempler Péter (Semmelweis Egyetem, I. Belklinika). Ez nemcsak azért veszélyes, mert a frissen felfedezett 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél fatális kimenetelű, fájdalommentes szívinfarktus jelentkezhet, hanem azért is, mert évente 3-4 ezer amputáció történik miatta Magyarországon. Az amputált betegek fele pedig három év múlva már nincs életben. Arányaiban máig sem változott Ziegler közel másfél évtizedes megállapítása (Diab Metab Rev 1994;10: 339–383), hogy a cukorbetegségben szenvedők 6 százalékos mortalitása autonóm neuropátia fennállása esetén 29 százalékra növekszik.
   Napjainkban a cukorbetegség miatti végtagamputációk 85 százaléka megelőzhető lenne. Azért épp ennyi, mert ekkora arányban végeznek csonkoló műtétet neuropátiás patomechanizmus miatt, márpedig ilyen okkal egyetlen beteg állapotának sem lenne szabad az amputációt szükségessé tevő fázisig jutnia. A megelőzéshez ideggyógyászati konzultációra sem lenne szükség – a cukorbetegek egyre növekvő számát tekintve nem is lehetséges, hogy minden beteget lásson neurológus. Dr. Komoly Sámuel professzor (Pécsi Tudományegyetem, Neurológiai Klinika) a jelenleginél bátrabb diagnosztizálásra biztatta hallgatóságát, hiszen a végtagi fájdalom differenciáldiagnosztikája a legtöbb esetben egyszerű fizikális vizsgálattal elvégezhető (lásd a táblázatot). Kiemelte a hangvilla használatát, hiszen a neuropátia paradox jellegét – a fájdalom megjelenése mellett csökkenő- kieső fiziológiás érzeteket – könnyen felismerhetjük az eszköz finom rezgésének észlelése alapján. Véleménye szerint neurológiai vélemény kérésére még vékonyrostneuropátia esetén sincs szükség. Ezt az A-delta és a C rostok szelektív diszfunkciója okozta eltérést autonóm és/vagy szenzoros tünetek jellemzik, és kimutatni csak speciális neurofiziológiai vagy patológiai módszerekkel lehet. Ezek a vizsgálatok ugyan gyorsan kimutatják az axonális vezetési sebesség lassulását, a kondukciós blokkot vagy az amplitúdócsökkenést, ám a tünetek – a neuropátia súlyosságát tükröző izomatrófia, a zokni viselésének megfelelő végtagterületre kiterjedő zsibbadás, de még inkább a hőérzet károsodása – és a diabéteszes anamnézis alapján a diagnózis konzultáció nélkül is kimondható.
   A duloxetin hatékonyan és kevés mellékhatással csökkenti a neuropátiás fájdalmat. Mindkét előadó hangsúlyozta a gyógyszernek azt az előnyét, hogy alkalmazása kapcsán testsúlycsökkenés észlelhető, ami 2-es típusú diabéteszben különösen hasznos. A gyógyszert 90 százalékos OEP-támogatással rendelhetik a diabetológusok és a neurológusok, és általuk kiállított igazolás esetén hat hónapon át a háziorvosok is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés