hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Depresszió és szorongás az onkológián

 Dupla incidencia, kevés szakember

 A korai stádiumú emlőrák diagnosztizálása utáni évben a depresszió és a szorongás incidenciája kétszerese az egészségesek körében észleltnek. A londoni King’s College Pszichiátriai Osztályának munkatársai azt vizsgálták, hogy ez inkább a diagnózistól vagy a beteg személyiségétől függ-e. A hazai tapasztalatokról az Országos Onkológiai Intézet szakpszichológusát kérdeztük.

 Az emlőrák megállapítása utáni első évben gyakran jelentkező nagy arányú depresszió és szorongás megerősíti a speciális pszichés támogatás szükségességét – hangsúlyozzák brit pszichiáterek (BMJ 2005. február 9.). A diagnózis felállítása utáni évben az érintettek 50 százalékánál alakul ki a két pszichés tünet valamelyike, esetleg mindkettő, és az arány az onkológiai kezelés befejezése utáni ötödik évben is eléri a 15 százalékot. Hajlamosító tényezőnek találták, ha valaki a daganat megállapítása körüli időben (előtte egy vagy utána négy hónappal) már pszichiátriai kezelésre szorult.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés