hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.

Demonstráció az újpesti kórházért (Bővítve!)

Lokálpatrióta demonstrációt szervez az MSZP az újpesti Károlyi Sándor Kórház ágyszámának tervezett csökkentése miatt. A Fidesz szerint a szocialistáknak inkább bocsánatot kellene kérniük.

Trippon Norbert, az ellenzéki párt IV. kerületi frakciójának vezetője, az MSZP budapesti szervezetének ügyvezető alelnöke keddi, fővárosi sajtótájékoztatóján közölte: tudomásuk szerint május 1-jével bezárják a traumatológiai és neurológiai osztályt az újpesti intézményben, összesen pedig 190 aktív ágyat akarnak megszüntetni.

Havas Szófia, a szocialista párt fővárosi képviselője úgy véli, Szócska Miklós egészségügyi államtitkár és a Fidesz egészségpolitikája életveszélyessé vált a betegellátás szempontjából. Hozzátette: sem racionálisan működő intézményműködtetést, sem racionális feladatelosztást nem lát.

A szocialista egészségpolitikus bírálta, hogy további pénzeket vonnának ki a gyógyszerkasszából, nem tudni, mi lesz az intézmények sorsa, s azok vezetői is bizonytalanságban vannak. Megjegyezte, hogy mindeközben a kórházak adósságállománya rohamosan nő. Havas Szófia kifogásolta azt is, hogy az idén az ágazatból csaknem 300 milliárd forintot vontak ki, amelyből 100 milliárdot korábban az önkormányzatok biztosítottak, az állami kézbe adás után viszont az állam nem tette be ezt a forrást. A fővárosi ellenzéki képviselő leszögezte: az állami kézbe adás mögött csak ingatlanszerzési lehetőséget és a központosított közbeszerzések megszerzését látja.

A Fidesz újpesti szervezete szerint a Károlyi Sándor Kórház nehéz helyzetéért a szocialistákat, "nem kis mértékben személyesen Havas Szófiát és Trippon Norbertet terheli a felelősség".

Bartók Béla, a párt újpesti elnöke kedden, az MSZP sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva azt közölte, "ismét bebizonyosodott a régi igazság, hogy a tettesek mindig visszatérnek a tett színhelyére", majd leszögezte: erre a szocialisták egyetlen oka a bocsánatkérés lenne. Mint írta, Havas Szófia a fővárost irányító szocialisták egészségpolitikusaként részese volt annak, hogy bezárták a Szülőotthont, megszüntették az urológiai osztályt és jelentős ágyszámcsökkentést hajtottak végre 2007-ben. A fővárosi szocialista képviselő semmit nem tett akkor, amikor a Károlyi kórházra terhelt kötelező feladatok ellenértékét sem a fenntartó Fővárosi Önkormányzat, sem az egészségbiztosítási pénztár nem fizette meg az intézménynek, s amikor ennek következtében a kórház több mint félmilliárd forintos adósságot halmozott fel. Kitért arra is, hogy Trippon Norbert, az MSZP újpesti frakciójának vezetője és a kerületi szocialisták, ameddig azt tehették, folyamatosan megakadályozták, hogy Újpest önkormányzata átvehesse a szakrendelőt, az intézmény megújulhasson, és ezzel a kórház üzemelése biztosabb alapokra kerülhessen. A szocialisták a csőd szélére vitték a Károlyi kórházat” – szögezte le az újpesti pártelnök, hozzátéve: a kormány, a főváros és Újpest önkormányzatának, fővárosi és parlamenti képviselőinek sorozatos erőfeszítései révén az intézmény megmenekül a bezárástól.

A tízezer lakosra jutó működő kórházi ágyak száma

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink