hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Demmers Teaház

Aromák és bukék kicsiny boltja

A város egyik első teaháza volt a Demmers a Podmaniczky utcában, s ma is a „műfaj” klasszikusa Budapesten. Változatos teakultúrákból keresetlenül átvett kellékekkel teremt otthonosságot és meghittséget: a polcok színe indiai nemes fát idéz, a szamovár zimankós orosz esték nosztalgikus hangulatát kelti. A vendégkönyv költői gesztussal maga is a megfáradt, fagytól-esőtől elgyötört vándoroknak ajánlja a parányi helyet – a valóságban viszont a kifinomultabb ízlésű teahívő tábor búvóhelye.

Olyanoké, akik esetleg már az illatért képesek elzarándokolni a Podmaniczky utca közepére: ki itt belépsz, csodás aromák lengnek körül azonnal. Gyönyörűséges, öblös tartóedények tekintélyes sorai rejtik a gusztusos staneclikben kimérve is kapható teafüveket, melyek között a közismert fajták mellett igazán sokféle különlegesség szerepel – Indiából, Kínából, Japánból, Dél-Afrikából vagy épp Brazíliából. Van sűrű és nehéz, lágy és olajos, száraz és kesernyés aromájú, van testes Darjeeling és rozscipó illatú Darjeeling, tea virágporos bukéval vagy gyümölcs utóízzel – de van a bátor vállalkozót gyakorlatilag a füstölt szalonna ízére emlékeztető sajátságos Lapsang Szou-csung. Ott sorakoznak a legújabb teafélék: fehér tea például, mely csak rügyeket tartalmaz, vagy az ízesített kiválóságok – mármint puffasztott rizzsel és pattogatott kukoricával vagy búzavirággal megbolondítottak, nem ám csak a közkeletű almával, fahéjjal társított fajták. Kedvencem a dél-afrikai rooibush tea, mely koffeinmentes, mégis frissít, tapaztalatom szerint hidegben-melegben egyaránt, meg a lapacho Dél-Amerikából, mely köztudottan élénkíti az immunrendszert, influenzás időkben mindenképp javallott, valamint a skót karamell nevű, már jó ideje kapható kompozíció – ez utóbbi tejjel borzasztóan finom.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Tegyi Enikő
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés