hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Egészségpolitika

Debreceni egészségügyi reform készül

A megye és a város vezetői azt szeretnék, ha a klinikák is az egészségügyi holding része lenne – olvasható a Hajdú-Bihari Napló online kiadásában.
Már tart az előkészítése az orvostudományokat oktató és a gyógyító részleg (a klinikák) szétválasztásának a Debreceni Egyetemen. A centrum vezetői partnerek abban, hogy csatlakozzanak az egészségügyi holdinghoz. Így foglalható össze a Kósa Lajos által mondottak lényege. A polgármester hétfőn a Hajdú-Bihari Naplónál járva tett említést e nagyszabású tervről. Ugyanerről az orvoscentrum elnöke, Paragh György kedden így fogalmazott: „… a gyógyító és oktató részleg szétválasztásáról, a gyógyító részleg esetleges integrációjáról a Debreceni Egészségügyi Holdingba kérdéskör tanulmányozása a lehetőségek felmérése szakaszában van, még a döntés előkészítéshez is további információkra, egyeztetésekre és tervezésre van szükség”.
 
A készülő reform
 
A Kenézy Kórház dolgozói körében Rácz Róbert, a megyei közgyűlés elnöke és Kósa Lajos, Debrecen polgármestere részvételével tartott gyűlésen már hetekkel ezelőtt elhangzott a bejelentés: amennyiben tavasszal a Fidesz alakít kormányt, kezdeményezni fogják az oktatási miniszternél, hogy a klinikák is csatlakozzanak az egészségügyi holdinghoz – hallottuk az intézmény alkalmazottaitól.
 
Ezt követő – nem hivatalos – tájékozódásai nyomán a lap arról értesült, hogy az orvoscentrum több professzora vezető fideszes egészségpolitikusoktól érdeklődött, valóban szándékukban áll-e ebből a célból külön választani az orvoscentrum oktató és gyógyító részlegét. Úgy tudni, a válasz a számukra megnyugtató „nem” volt.
 
Megvizsgálják
 
Akár így, akár úgy, Kósa Lajos hétfőn a Hajdú-Bihari Naplónál járva tényként említette, hogy az egyetemen már tart a tervek előkészítése. Természetesen rákérdeztek a hírre a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DE OEC) vezetőjétől. Paragh György egyetemi tanár, centrumelnök írásban a következő választ küldte: „A DE OEC és a Debreceni Egészségügyi Holding Kenézy kórháza között valóban folynak tárgyalások együttműködési lehetőségek feltárása érdekében, miután a két gyógyító intézmény jelenleg is eredményesen együttműködik, például a gyermek- és a traumatológiai ellátás területén.
 
A DE OEC tanulmányozza működési környezete változását, tervezi a fejlődését, megvizsgálja a lehetőségeket, majd javaslatait megfelelő előkészítés után a DE OEC Tanácsa, majd a szenátus elé terjeszti döntésre. A DE OEC gyógyító és oktató részlege szétválasztásáról, a gyógyító részleg esetleges integrációjáról a Debreceni Egészségügyi Holdingba kérdéskör tanulmányozása a lehetőségek felmérése szakaszában van, még a döntés előkészítéshez is további információkra, egyeztetésekre és tervezésre van szükség”.
 
A színvonalban
 
Amennyiben a klinikák valóban a holding részeként működik majd, a betegek ezt közvetlenül nem érezhetik meg, hiszen a változás csak szervezeti, döntési szinteket érint. Közvetve persze minden változtatás hatása megjelenik az ellátás, a gyógyítás színvonalában.
 

cimkék

hirdetés

Könyveink