hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

 

Csontritkulást okozhat a gyulladásos bélbetegség

A gluténérzékenyek szervezete olyan antitesteket termel, amelyek megtámadják a csontok egészségéhez szükséges egyik alapvető fehérjét, ezért csontritkulást okozhatnak – állapították meg brit kutatók.
A New England Journal of Medicine-ben közölt tanulmányukban hangsúlyozták, hogy gyógyszerekkel kezelhető az állapot, így a csontvesztés megállítható.
 
A megállapítás magyarázatot ad arra is, miért nem sikerül kálciummal és D-vitaminnal hatékonyan kezelni a csontritkulást azoknál, akik ezzel az emésztési rendellenességgel élnek. A gabonafélékban, például a búzában lévő gluténra érzékeny (coeliakiás) embereknél a vékonybél gyulladása alakul ki, amely megakadályozza a tápanyagok felszívódását, puffadás, hasmenés jelentkezik, és mindez alultápláltsághoz vezet.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói szerint az oszteoprotegerin nevű fehérje lehet az összekötő kapocs a coeliakia és a csontritkulás között. A gluténérzékeny emberek 20 százalékánál olyan antitesteket találtak a kutatók, amelyek megakadályozzák az említett fehérje normális működését, ezért gyengülhetnek csontjaik.

Stuart Ralston kutatásvezető elmondta, hogy vizsgálataik szerint az állapot jól reagál a csontvesztés ellen alkalmazott szerekre. „Az antitestekre való tesztelés jelentős változást hozhat a gluténérzékenységgel élő embereknél” – mondta el Ralston a BBC hírportáljának.
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink