hirdetés
hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Csont- és zsírszabályozás

A csont- és zsírszövet közötti egyensúly felborulása következtében kialakuló kórképek, például a csontritkulás vagy a gyermekkori elhízás megelőzésében nyithat új fejezetet a most azonosított gén, amely a számos sejtféleséggé differenciálódni képes felnőtt csontvelői (mesenchymalis) őssejtek csont-, illetve zsírsejtté alakulását szabályozza. A Massachusetts Institute of Technology kutatói által felfedezett TAZ nevű gén olyan fehérjét kódol, amely ezen őssejtekben aktiválja a csontsejtté, és egyidejűleg gátolja a zsírsejtté alakulásért felelős géneket.

A gén szerepét kétféleképpen igazolták. Egy-két sejtes zebrahalembriók TAZ génjének kifejeződését rövid RNS-szakaszokkal gátolva, az embriókban egyáltalán nem fejlődött ki csont, és nyolcnapos korukra elhaltak. A sejtkultúrában tenyésztett TAZ-hiányos csontvelői őssejtek pedig zsírsejtekké alakultak. A kutatók jó néhány terápiás lehetőséget is vázoltak. Így például a TAZ gén működését fokozó gyógyszer a csontképzés elősegítése révén a csontritkulás kezelésében jelentene előrelépést, másfelől egy ugyanilyen hatásmechanizmusú szer a zsírsejtképződés visszaszorítása révén a gyermekkori elhízás megelőzésére is alkalmas lehet. Ha pedig sikerülne izolálni ezeket a mesenchymalis őssejteket a csontvelőből, akár csonttöréseket is lehetne velük gyógyítani.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés