hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Csomagszűkítés

Januártól több kórkép gyógyítása kikerülhet az ingyenes kategóriából

Az Egészségügyi Minisztériumnak szeptember harmincadikáig kellett a kormánynak benyújtania a javaslatát arról, mely ellátások kerüljenek ki a biztosítottak számára ingyenesen járó körből.

Már a Medgyessy-kormány idején látszott, hogy a költségvetési kiadások megfékezésével a kabinet nem kerülheti el a biztosítási alapcsomag szűkítését sem. Ám egészen az első Gyurcsány-kormány 21 lépéséig nem hallottunk újra az elképzelésről. 2005 májusában nyilvánosságra hozott tervek szerint már 2006 januárjától három csomag lépett volna érvénybe – az állampolgári jogon, biztosítási elven és a csak külön fizetésért igénybevehető ellátásoké. Noha a dátum egy évet csúszik, úgy tűnik, a kormányzat ezt az elképzelést szeretné felmelegíteni, annyi különbséggel, hogy a korábban tervezettnél karcsúbb lesz a biztosítási csomag, és több elem tartozik majd a harmadik, fizetős kategóriába. Az eltérést az indokolja, hogy a 21 lépés még egybiztosítós egészségügyhöz készült, és célja a jelenlegi – gyakorlatilag állampolgári jogon járó – helyett biztosítási elvű egészségügy bevezetése volt. Most viszont az Egészségügyi Minisztérium a több-biztosítós rendszer előkészítésén dolgozik, az üzleti biztosítók pedig abban érdekeltek, hogy a kötelező járulékfizetés mellé kiegészítő csomagokat is ajánljanak. Ám plasztikai műtétre, egyágyas hotelszolgáltatásra vagy látáskorrigáló szemműtétre – ezek a példák szerepeltek a 21 lépés programjában – az emberek nem kötnek tömegesen kiegészítő biztosítást. A költségvetés jelenlegi kritikus helyzetében nem igényel külön magyarázatot, hogy az állam miért szűkíti a biztosítási csomagot. A kérdés már csak az, hogyan, milyen elvek szerint.

 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
ÉLŐ ANITA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés