hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Csökkent a parlagfűpollen koncentrációja

Az elmúlt évek védekezésének köszönhetően csökkent a parlagfű pollenjének koncentrációja az országban - mondta a Parlagfűmentes Magyarországért tárcaközi bizottság elnöke.

Péterfia Éva beszámolt arról, hogy az elmúlt évben 1005 esetben rendeltek el közérdekű védekezést és 1138 alkalommal szabott ki bírságot belterületen a jegyző, 30 millió forint értékben. A kiszabott bírság összege tavaly 200 millió forint volt. A tárcaközi bizottság elnöke az elmúlt évek eredményének tartja, hogy a parlagfűvel szennyezett területről érkező bejelentés és a kényszerkaszálás között már csak 4-6 nap telik el, a korábbi 90-120 naphoz képest.
Az állami tulajdonban lévő földterületeken is kis javulás érzékelhető a parlagfű-mentesítésben: a legtöbbet a honvédelmi tárca tett, de érezhető a javulás az autópályák és közutak mentén is. A MÁV által használt területeknél is jobb a helyzet.
A Tisza-tó és a Velencei-tó környezetében a parlagfüvet és annak allergén pollenjét az elmúlt három évben sikerült minimálisra csökkenteni,a Balaton környékén azonban ezt az eredményt nem sikerült elérni. Kérdésre válaszolva Péterfia Éva közölte: az önkormányzatok a tárcaközi bizottságtól 120-150 millió forintra pályázhatnak eszközvásárlásra évente - az idén 414 helyhatóság kapott erre forrást. A parlagfű-mentesítésre fordított összes forrás minden évben meghaladja a hatmilliárd forintot. A kiszabható növényvédelmi bírság minimuma 20 ezer, maximuma 5 millió forint - ez utóbbira még nem volt példa.

Forrás: MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink