hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Csökkenő vérzés, kisebb vérigény

Új, hatásos véralvadásgátló

Nemzetközi szaktekintélyek közreműködésével tartott szimpóziumot a Novo Nordisk a hemosztazeológia újdonságairól május 8-9-én, Koppenhágában. Az eseményekről dr. Pfliegler György, a Debreceni Egyetem Ritka Betegségek Tanszékének vezetője számolt be.

Az új véralvadásgátlók – például a specifikus trombininhibitor melagatran – alkalmazása kapcsán fellépő szövődmények kivédésében fontos, új területet jelentő aktivált VII-es faktorról (rFVIIa) elmondták, hogy a „valamennyi korszerű intézményben hozzáférhető” életmentő gyógyszer biztonsággal és hatékonyan vethető be a műtétek kapcsán fellépő vérzések kezelésében.

Az rFVIIa optimális adagja azonban nem egyértelmű. Egy atlantai előadó, Thomas Abshire saját tapasztalatai és irodalmi adatok alapján átlagosan 90 mg/ttkg-ban határozta meg a dózisát, mások szerint gyermekeknél akár 300 mg/ttkg-ra is szükség lehet. A gyógyszer nagy előnye, hogy a vérzés mérséklésével csökken a transzfúziós igény.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés