2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés
hirdetés

Csipkerózsika felébredt

A New York Times pár napja leírta egy 43 éves, egészséges, aktív nő esetét, aki váratlanul elaludt és nem lehetett felébreszteni. A lap arra kérte olvasóit, próbáljanak egy sürgősségi orvos fejével gondolkozni, és találják ki, mi okozhatta a furcsa és ijesztő tünetet.

Több mint 400-an válaszoltak, leírták, hogy milyen diagnózisra tippelnek, és vizsgálatokat javasoltak a diagnózisok igazolására.

A diagnózis

A helyes diagnózis: a retikuláris aktiváló rendszer (RAS) kétoldali stroke-ja, amely egy ritka artéria-variáns, az ún. Percheron-artéria miatt tudott létrejönni. (A RAS-ról ismert, hogy alapvető szerepe van az alvás-ébrenléti ciklus szabályozásában, a ritkán előforduló Percheron-artéria pedig az arteria cerebri posterior proximális részéből ered, és a talamusz és az agytörzs egyes részeit látja el bilaterálisan vérrel.)

Csipkerózsika felébredtDr. Mark Goldberg, a dallasi Texasi Egyetem neurológusa vetette fel először ezt a diagnózist, és MRI-t kért, amit el is küldtek neki. Amikor az újságíró megkérdezte dr. Goldberget, hogyan jött rá a valódi diagnózisra, ő elmondta, hogy korábbi, elsőéves neurológus rezidensként, 27 évvel ezelőtt elkövetett hibájából tanult. Mintegy 20 éve pedig egy közleményben három hasonló esetről számolt be.

A stroke rendszerint a test egyik oldalán okoz tüneteket; ha a stroke az egyik oldali RAS-t érintené, akkor elképzelhető lenne beszéd-, látás- vagy memóriazavar, és megtörténhetne, hogy a beteg letargikus vagy álmos. Teljes tudatvesztés azonban semmiképpen nem alakulna ki, ez csak akkor történhet meg, ha a RAS mindkét oldalon érintett. Kétoldali érintettség viszont csak nagyon ritkán fordul elő – ebben az esetben a RAS mindkét oldalát ellátó, kicsi, gyakran még képalkotó vizsgálattal sem látható Percheron-artériában keletkezett vérrög okozta. (Normálisan a RAS két oldalát egy-egy külön artéria látja el.)

A diagnózis folyamata

Szerencsére a beteget ellátó orvosok is időben rájöttek a komatózus állapot okára, ha nem is azonnal. Dr. Robert Silbergleit sürgősségi orvos látta el elsőként az asszonyt, és abból indult ki, hogy, hogy egy egyébként egészséges emberben a tudatvesztést valamilyen gyógyszer, illetve drog szokta okozni. Másrészt viszont a betegnek már a mentősök adtak 6 mg opiod-antagonista naloxont, és további 2 mg beadása után, aminek semmiféle hatása nem volt, dr. Silbergleit biztos volt abban, hogy nem opoid túladagolás okozta az állapotot. Lehet, hogy valami mást vett be? A férje biztos volt abban, hogy nem. Dr. Silbergleit mindazonáltal vizeletvizsgálatot kért, hogy az esetleges egyéb toxikus hatású anyagot kimutassák.

Megnézette a paracetamol szintet is, mivel ha nem ismerik fel időben a paracetamol túladagolást, az halálos következménnyel járhat, és a véralkohol szintet is, mivel a férjtől megtudta, hogy felesége ivott egy pohár italt – lehet, hogy többet?

Ha nem drogtúladagolás okozta az állapotot, mi más jöhetett szóba? A nő kickboxozni járt – felmerült, hogy agya megsérülhetett a gyakorlatok során, bár sem sérülésről, sem fájdalomról nem panaszkodott. Dr. Silbergleit feji CT-t csináltatott, hogy lássa, van-e jele vérzésnek az agyban vagy az agy körül, de a CT lelet negatív lett.

Bár a tünetek nem, de a hirtelen kezdet stroke-ra utalt. Ha az iszkémiás stroke-ot négy órán belül felfedezik, lehet olyan szert adni a betegnek, ami megnyitja a vérrög által elzárt artériát és helyreállítja az agy véráramlását. A szernek azonban életveszélyes vérzéses szövődménye lehet, ezért kizárólag akkor adható, ha bizonyos, hogy stroke áll fenn.
A nagyobb vagy vérzéses stroke-ot a CT is kimutatja. Érzékenyebb azonban ennél a CT angiogram, amelynél egy kontrasztanyag segítségével láthatóvá válnak a nagyobb artériák, illetve ezek valamelyikének elzáródása is. A betegnél azonban a CT angiogram is normál képet mutatott.

Belép a neurológus

Dr. Lesli Skolarus, stroke specialista neurológus azonnal felhívta dr. Silbergleitet, amint megtudta, hogy potenciális stroke eset érkezett a sürgősségi osztályra. Ekkorra dr. Silbergleit már kételkedni kezdett abban, hogy stroke-ról van szó, és sürgősségi EEG-t akart csináltatni, hogy lássa, nincsenek-e a betegnek folyamatos rohamai.

Mivel dr. Skolarus közel lakott a kórházhoz és érdekelte az eset, percek alatt beért; ekkor a beteg már két órája volt kómában. Miután ő is kikérdezte a beteg férjét, az egyik lehetőség, ami felmerült benne, az volt, hogy a negatív CT angiogram ellenére lehet, hogy az agy mélyén van egy elzáródott artéria, ami elég nagy ahhoz, hogy mindkét oldali RAS működését befolyásolja. A másik lehetőség a Percheron-artéria léte és elzáródása volt. Korábban dr. Skolarus már találkozott ezzel egy idős férfibetegnél, és napokba telt, mire felfedezték az okot – ekkorra a beteg állapota már visszafordíthatatlan volt.

Három óra telt el a tünetek kezdete óta. Maradt-e elég idő egy MRI elvégezésére? Fél óra múlva a beteg már az MRI készülékben feküdt, és agya lassan láthatóvá vált a monitoron. És ott volt az elváltozás: két fénylő pont a RAS tetején. Pillanatokkal a négy óra letelte előtt a beteg megkapta az alvadásgátlót.

Dr. Skolarus ezután megmutatta a férjnek, mi okozta felesége tudatvesztését, és kíméletesen felkészítette arra, hogy még ha újra megindul is a véráramlás, elképzelhető, hogy felesége nem fog felébredni, vagy ha igen, akkor is nagyon valószínű, hogy reziduális károsodásai lesznek.

A beteg felébred

Alig mondta el ezeket az orvos, a feleség váratlanul megszólalt. Odaszaladtak hozzá; bár kissé ijedtnek látszott, szemei nyitva voltak és beszélt. Tudta a saját nevét, a férjéét és az amerikai elnökét is. Jól volt.

csipkerózsika felébredt

 

Még néhány napot töltött megfigyelés céljából a kórházban, s végig rendben volt. Amikor szív ultrahang vizsgálatot végeztek rajta, az is kiderült, hogyan kerülhetett agyi artériájába egy vérrög. Felfedezték, hogy egy kis nyílás van a jobb és a bal szívfele között, és emiatt a tüdő vérrög-szűrő funkciója nem működik. Így a szervezet bármely részében keletkezett vérrög az agyba juthat. Még ugyanazon hétre kiírták szívműtétre, hogy megszüntessék a nyílást. Ez is megtörtént, és az asszony teljesen jól van azóta is.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, The New York Times)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.