hirdetés
2020. szeptember. 24., csütörtök - Gellért, Mercédesz.
hirdetés

 

Az agy elektromos stimulálásával javítható a szélütöttek állapota

Reménykeltő a szélütésen átesett páciensek új terápiája, amelyben apró elektromos impulzusokkal stimulálják agyukat – idézte brit kutatók eredményét a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

hirdetés

A kezelés hátterében lévő technikát a Southamptoni Egyetem és az Imperial College London munkatársai dolgozták ki, akik szerint a stimulálás gyorsítja a szélütött betegek felépülését.

Az úgynevezett transzkraniális (koponyacsonton keresztül történő) elektrostimuláció segíti az érintett agyterületen az új idegsejtek növekedését, ezáltal idővel helyreállhat a szélütés miatt megbénult páciensek mozgásának egy része. A szakértők remélik, hogy ezzel párhuzamosan a betegek beszédkészségét is javíthatják a technikával.

"Az eddigi tanulmányok azt mutatják, hogy az elektromos stimulálás növeli a kéreg ingerelhetőségét, és az érintett emberek jobban teljesítenek az összeadásban, beszédben és a mozgásban röviddel alkalmazása után" – foglalta össze Jane Burridge, a Southamptoni Egyetem helyreállító idegtudománnyal foglalkozó szakembere. Mint hozzátette, szeretnének meggyőződni arról, hogy az így elért hatás hosszabb ideig is fennmaradhat, ezért a kezelések mellett rehabilitációs robotokkal is támogatják a páciensek mozgásfejlődését. Az első, öt páciens részvételével zajlott klinikai teszt eredménye reménykeltő, hamarosan újabb negyven embert vonnak be a kipróbálásba.

A szélütés a rokkantság vezető oka Európában, csak Angliában mintegy 450 ezer ember él jelenleg súlyos mozgás- vagy beszédkárosodással stroke miatt. Számos érintett ember agya az idő múlásával "újrahuzalozza" magát, így némiképp javul járása és beszédkészsége. A kutatók úgy vélik, hogy ezt az újrahuzalozási folyamatot gyorsítja meg a transzkraniális elektrostimuláció.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink