hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Csip a retina helyén

Több millió ember elvesztett látását pótolhatja a 60 elektródos „műszem”, amelyet a már kipróbált 16 elektródos intraocularis implantátumból fejlesztett tovább egy kaliforniai munkacsoport. Az eszköz elsősorban a retinitis pigmentosa és a makuladegeneráció miatt megvakultak számára jelenthet bizonyos fokú vizuális érzékelést.

 A végletesnek tűnő retinakárosodást szenvedettek látásának pótlásán már évek óta dolgoznak a Dél-Kalifornia Egyetem munkatársai. Mark Humayun professzor vezetésével először olyan 16 elektródos retinalis implantátumot hoztak létre, amely 20-30 ganglionsejt ingerlésével durva látási viszonyokat képes biztosítani. Ez egy számítógépes képernyőt alapul véve 4-szer 4 pixeles felbontásnak felel meg. Ezt a típust 2002-ben alkalmazták 6 látáskárosult személynél. Az eredmények meglepőek voltak. Az implantátum lehetővé tette a fényérzékelés mellett a tárgyak helyének és a mozgó alakoknak az észlelését is. Ráadásul a szerkezet valós idejű vizuális érzékelést, illetve vestibulo-ocularis reflex kiváltását is lehetővé tette. Terry Briant, az eszköz kipróbálásakor végzett vizsgálat 58 éves résztvevője, aki 13 évi vakság után nyerte vissza bizonyos fokig látását az implantátum által, így írta le állapotának javulását:
 „Az utcán sétálva ki tudom kerülni a lelógó ágakat, és egy forgalmas úttesten is átkelhetek.”
  A műszem három egységből áll. A vizsgálati alanynak egy speciális mikrokamerával ellátott szemüveget kell viselnie. A kerethez csatolt kamera által készített felvételt pedig egy zsebben hordozható számítógép rögzíti és dolgozza fel, majd küldi tovább a retina helyére ültetett mikrocsiphez, ami a látóideg ingerlésével hozza létre a vizsgált személynél a vizuális élményt.
  A kutatók jelenleg jobb felbontású készüléken dolgoznak. Az új, 60 elektródos implantátum mérete az elődjének csupán egynegyede, 1 négyzetmilliméter. Ezzel a szükséges beavatkozás időtartama is lerövidült, hiszen az eredetileg hét és fél órás műtéttel ellentétben az újabb prototípust másfél óra alatt tudják beültetni. A vizsgálathoz 50–75, 50 év feletti látáskárosultat toboroznak, akik döntően retinitis pigmentosa miatt vakultak meg.
  A Mark Humayun kutatásainak helyet biztosító Doheny Eye Institute kutatói egy 1000 elektródos implantátumot is terveznek, mely a részletgazdagsága mellett tágabb látóterével is kiemelkedik majd a jelenleg tesztelt típusok közül.
 Humayun eredményeit az American Association for the Advancement of Science (AAAS) idei kongresszusán, San Fransiscóban ismertette a szakemberekkel. A látásjavító készüléket a tervek szerint 2009-ben, 30 000 dollár körüli áron kezdik forgalmazni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
TISZAI-SZŰCS TAMÁS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés