2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Cseh AB: nem jár kártérítés az akaratán kívül sterilizált roma asszonynak

Nem kap kártérítést az akaratán kívül sterilizált roma asszony Csehországban. Az alkotmánybíróság ugyanis hétfőn alaptalannak találta a panaszát, amelyet az olmützi fellebbviteli bíróság döntése ellen tett.

Az olmützi testület tavaly novemberben elutasította Iveta Cervenáková kártérítési követelését.
"Az alsóbbrendű bírói testületek és vizsgálati hatóságok döntése megalapozott volt" - közölte az alkotmánybíróság véleményét Stanislav Balík bíró. A több éve húzódó ügy ezzel véglegesen lezárult. Az alkotmánybíróság ugyanakkor nem zárta ki: ha új tények merülnének fel az ügyben, akkor természetesen lehetőség van a vizsgálatok és a per felújítására.
A regionális bíróság 2007-ben félmillió koronás kártérítést ítélt meg a 32 éves Cervenákovának. Az akkori döntést azonban a műtétet elvégző ostravai városi kórház megfellebbezte. Az új döntés értelmében a kórháznak csupán bocsánatot kellett kérnie írásban Cervenákovától.
A fellebbviteli bíróság ugyan igazat adott az asszonynak, de a pénzbeli kártérítést elutasította azzal az indoklással, hogy a felperes nem a törvény által meghatározott három éven belül, hanem később fordult ügyével a bírósághoz.
Cervenáková 1997 júliusában szülte meg császármetszéssel második gyermekét az ostravai városi kórházban. A szülés után sterilizálták. Az ügyészség szerint azonban az orvosok nem tartották be az érvényes előírásokat: Cervenáková írásos beleegyezését a beavatkozáshoz csak akkor kérték, amikor ő már a narkózis hatása alatt volt. Az asszony azt állítja, hogy nem volt tudatában annak, mit ír alá, erről őt senki előzetesen nem tájékoztatta. Saját állítása szerint a beavatkozásról csak 2004-ben szerzett tudomást, amikor újabb gyereket akart, s kiderült, hogy ez már nem lehetséges. Akkor fordult az ügyben a bírósághoz.
A kórház az ügy kezdete óta elutasítja, hogy hibát vétett volna. Az orvosok szerint Cervenákovát nem sterilizálták, csak olyan beavatkozást hajtottak végre, amely kizárja a természetes úton való teherbe esést. Ha az asszonynak most valóban semmiképpen sem lehet gyermeke, annak a kórház szerint más oka kell hogy legyen. A kórház egyúttal azt állítja, hogy Cervenáková jól tudta, mit ír alá.
Az európai roma jogvédő szervezetek szerint Csehországon kívül Szlovákiában, Magyarországon, Bulgáriában és Romániában is sor került a roma asszonyok akaratukon kívüli sterilizálására.


Kokes János (MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink