hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Csapás az egészség-fejlesztésre a norvég pénzcsap elzárása

Norvégia felfüggesztette az EGT és a Norvég Alapok keretében Magyarországra érkező pénzek folyósítását, s ez a magyar egészségügynek is belekerülhet mintegy hat milliárdjába.

Norvégia felfüggesztette az EGT és a Norvég Alapok keretében Magyarországra érkező pénzek folyósítását, s ez a magyar egészségügynek is belekerülhet mintegy hat milliárdjába.

Norvégia úgy döntött, hogy felfüggeszti az Európai Gazdasági Térség (EGT) és a Norvég Alapok Magyarországgal kötött szerződései alapján folyósítottpénzek kifizetését – írja az MTI.

A norvég külügyi tárca a döntést indokolva pénteken nyilvánosságra hozott közleményében úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány áthelyezte az alapok forrásainak kifizetését és programjainak kivitelezését, valamint ellenőrzését a központi kormányzati adminisztráció rendszeréből egy független, állami tulajdonú társasághoz, és ezzel a lépéssel megszegte a szerződésekben foglaltakat. Vidar Helgesen norvég külügyminiszter aláhúzta: "A magyar kormány kevés hajlandóságot mutatott arra, hogy olyan megoldások szülessenek, amelyek eleget tesznek a Magyarország által megkötött szerződéseknek". Emiatt a norvég kormány úgy döntött, hogy felfüggeszti a kifizetéseket mindaddig, amíg a probléma nem oldódik meg.

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus (Norvég Alap) programot az Európai Unió, valamint Norvégia, Izland és Liechtenstein között létrejött megállapodás alapján hozták létre. Az Alapok átfogó célja a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, az ebből származó forrásokat az új, valamint a fejletlenebb régi uniós tagországok pályázatok révén felzárkózásukra fordíthatják.

Magyarország a harmadik legnagyobb kedvezményezett a 15 támogatásra jogosult EU-tagállam között. A norvég adatok szerint a jelenlegi pályázati időszakban az ország 153,3 millió euró (mintegy 46 milliárd forint) lehívására jogosult, amelyből eddig 12 millió eurót (mintegy 3,6 milliárd forint) fizettek ki.

Magyarország a donor országokkal közösen tizenkét olyan területet határozott meg, amelyek fejlesztéséhez a donorok hozzá kívánnak járulniírják a program honlapján.
Az EGT Alap által támogatott hét programterület a következő:
Energiahatékonyság,
Megújuló energia,
Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz,
Civil szervezetek támogatása,
Veszélyeztetett gyermekek és fiatalok,
Kulturális és természeti örökség megőrzése,
Ösztöndíjak.
A Norvég Alap által támogatott öt programterület a következő:
Zöld ipari innováció,
Méltányos munka és háromoldalú párbeszéd,
Kétoldalú kutatási együttműködés,
Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködés,
Népegészségügy.

A népegészségügyi program célja a lakosság egészségügyi állapotának javítása és a betegségteher csökkentése egyes kiemelt területeken, különös tekintettel a lelki egészségfejlesztésre. Cél az egyenlőtlenségek csökkentése a felhasználói csoportok között; a mentális egészségügyi szolgáltatások fejlesztése; az egészségügyi ellátások minőségének és hozzáférhetőségének javulása, beleértve a preventív és gyermek-egészségügyi szolgáltatásokat. A program a leghátrányosabb helyzetű csoportok, köztük a roma népesség támogatását célozza – szögezik le a program honlapján, majd a pénz konkrétabb felhasználásáról írnak.

A lakosság mentális egészségi állapotának javítását és a felhasználói csoportok közötti egyenlőtlenségek csökkentését célzó tervezett lépések: egészségfejlesztést célzó fizikai aktivitás ösztönzése, a védőnői szolgálatok hatékonyságának növelése a védőnők informatikai eszközzel való ellátottságának javításával, illetve a lelki egészség fejlesztését és a mentális megbetegedésekből eredő betegségteher csökkentését célzó intervenciók központi szakmai támogatása.

Az ellátások minőségének és hozzáférhetőségének javulását célzó tervezett fejlesztések: az "E-patológia" hálózat fejlesztése, gyermek- és ifjúsági drogambulancia létrehozása, valamint a kormányzati döntéstámogató és monitoring rendszer fejlesztése.

A mentális egészségügyi szolgáltatások fejlesztést szolgáló tervezett beavatkozások: Lelki Egészség Központok (LEK) létrehozása, mentális egészségügyi koordinátori hálózat létrehozása valamint "magas biztonsági fokozatú pszichiátriai egység" létrehozása.

A program keretösszege 5,9 milliárd Ft, a projektek mérete 6 millió - 1,1 milliárd forint között lesz.

 

FRISSÍTÉS (2014.05.09. 17:09):

Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára reagált a norvég lépésre a kormány nevében. Szerinte a következő hetek tárgyalásain a magyar fél megfelelő garanciát tud adni arra, hogy valós célokra használják a Norvég Alap Magyarországnak szánt, most felfüggesztett pénzeit. A magyar fél azt kéri, hogy felfüggesztést terjesszék ki arra a három alapra is, amelyek civil szervezeteknek szánt pénzeket folyósít (sic!), és tárgyalják újra a Norvég Alap teljes programstruktúráját.

(forrás: MTI, Norvég Alap, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink