2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Kitekintő

Csalás a vád a Szcientológia Egyház ellen Franciaországban

Nem kevesebb, mint a Szcientológia Egyház franciaországi betiltása a tétje annak a pernek, amely hétfőn kezdődött meg a párizsi büntetőbíróságon. Először fordul elő ugyanis francia területen, hogy nem az amerikai gyökerű vallási mozgalom valamely tagja, hanem az azt megjelenítő, jogi személyiséggel rendelkező szervezetek ellen folyik eljárás, amelyeket a vizsgálóbíró „bűnszövetségben elkövetett csalással” vádol.

A Szcientológia Egyház Lelki Egyesület Celebrity Center (magyarul Hírnév Központ) elnevezésű szervezete, valamint a hozzá kötődő könyvesbolt ellen még évekkel ezelőtt indult meg a vizsgálat több magánszemély és a Francia Gyógyszerész Kamara feljelentését követően.

Az első panasz egy párizsi nőtől származik, aki az egyházba való belépését követően néhány év alatt mintegy 30 ezer eurót, mai árfolyamon csaknem 8,5 millió forintot fizetett be különféle személyiségfejlesztő tanfolyamokra. Egy másik, időközben öngyilkosságba menekült nő hozzátartozói pedig azért fordultak bírósághoz, mert úgy vélik, hogy a szcientológusok a felelősök a tanfolyamok finanszírozása érdekében nyakig eladósodott édesanyjuk kétségbeesett cselekedetéért.

A gyógyszerészek pedig azért tettek feljelentést, mert szerintük a szervezet engedély nélkül forgalmaz olyan, általuk vitaminoknak nevezett szereket, amelyekről azt állítják: elősegítik a testi és a lelki tisztulást.

A várhatóan három hétig tartó bírósági tárgyaláson a felperesek által megbízott ügyvéd azt igyekszik bizonyítani, hogy a szervezet valójában nem hívei lelki ébredését, hanem teljes anyagi kifosztását célozza. A vizsgálóbíró által készített nyomozati anyag a jelek szerint komoly bizonyítékokat tartalmaz e súlyos állítás igazolására.

A dokumentumból, amely sorra veszi az egyház által alkalmazott eszközöket és módszereket, kiderül például, hogy a tagoknak ötezer euróért, azaz közel 1,5 millió forintért meg kell vásárolniuk egy „elektrométer” nevű készüléket, amelyet a különböző tesztekhez használnak, és amely – a szcientológusok szerint – a résztvevők értelmi állapotának alakulását mutatja.

A bíró szerint azonban a készülék puszta szemfényvesztés, és arra hivatott, hogy azzal – a tudományosság látszatát keltve – kicsalják a pénzt a hívektől.

Valóságos, a jelentés szerint kifejezetten súlyos hatással járnak viszont azok a „vitaminoknak” nevezett szerek, amelyeket a tagoknak a különböző tisztítókúrák alatt kell szedniük. Azok ugyanis nem hogy erősítenék, hanem ellenkezőleg, „rendkívül kifárasztják” a szervezetet. Ami nem véletlen: a vizsgálóbíró szerint a Szcientológia Egyház ezzel is a tagok akaratának teljes megtörését és alávetettségét célozza.

Forrás: S. Ráduly János, InfoRádió

cimkék

hirdetés

Könyveink