2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

Civilek a mozgáskorlátozott emberekért

A Pető Intézet két konduktora nonprofit kft-t alapított, céljuk, hogy a rokkantsággal élő embereket segítsék szórakozni járni, írja a Magyar Nemzet.

„Jöhettek!” vagy „Gyertek!” – nem mindegy, a kettő közül melyik hozzáállás érvényesül a mozgáskorlátozottak esetén egy koncerten, klubban vagy fesztiválon. A kettő között nagy a különbség. Nemcsak az elutasítás vagy az elfogadás a kérdés, hanem az is, hogy az elfogadás mennyire aktív, segítő. Ezt szeretné előmozdítani az az új nonprofit kft., amelyet a Pető Intézet két konduktora alapított barátok, ismerősök összefogásával – derül ki a Magyar Nemzet cikéből.

Hiába az elmúlt évtizedek érzékenyítő törekvései, sokan még ma is tanácstalanok, ha meglátnak egy mozgáskorlátozott embert. Főként ha olyan helyen botlanak egymásba, ahol nem általános a kerekes szék látványa. Ez a tanácstalanság néha egészen furcsán is megnyilvánulhat: az például általános jelenség, hogy egy bár pultja mögül nem a mozgáskorlátozott vendéget, hanem automatikusan a kísérőjét szólítják meg. Valahogy az a kép él sokakban, hogy a mozgáskorlátozott ember „önállótlan”. De az is sokszor előfordul, hogy a dolgozók vagy a többi vendég nincsenek tisztában azzal, hogyan segíthetnének. A fizikai akadálymentesítés csak az egyik oldala az akadálymentességnek, hiszen akadálymentes, kerekes székkel megközelíthető helyszínen is bármikor lehet gond – olvasható az mno.hu-n is.

Csángó Dániel a Mozduljunk ki! program kerekes székes szakértője vegyes tapasztalatokról számol be: Budapesten van néhány szórakozóhely, amely akadálymentes és nagyon nyitottak, de volt már olyan élménye is, hogy a biztonsági őr akadálymentes szórakozóhelyen arra kérte: használja a lépcsőt.

A cikk folytatódik az mno.hu-n.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink