hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Buboréktechnika

Új génterápiás módszer

Régi álom: a betegségekért felelős hibás gén működését egészséges gén bejuttatásával korrigálni. Ezzel kapcsolatban az egyik legnagyobb kérdés, miként lehet biztonságosan elérni, hogy a kérdéses gén az érintett szerv sejtjeibe kerüljön.
Leggyakrabban a gént vírusba építik, amely a gazdasejthez kötődik. Ez azonban a pankreász esetében annak anatómiai elhelyezkedése miatt nem működik, így az 1-es típusú diabétesz kezelésére az eddigi génterápiás kísérletek kudarcot vallottak. Talán egy új eljárás, a texasi kutatók által kifejlesztett „buboréktechnika” (ultrasound targeted microbubble destruction, UTMD) megoldhatja a problémát (Proc Natl Acad Sci DOI: 10.1073, május 18.). A módszer lényege, hogy a gént a vérbe injektált apró kis gömbök tartalmazzák; ezeket a célszervre irányított ultrahang energiája révén „nyitják ki”, így tartalmukat a megfelelő helyen tudják kibocsátani.
A buboréktechnikát nemrég patkányokon tesztelték. Az állatok hasnyálmirigyébe ezzel a módszerrel sikerült mesterséges, fluoreszkáló fehérjét kódoló géneket juttatni, így mikroszkóppal egyértelműen igazolni lehetett az eljárás eredményességét.
Az ezt követő kísérletben a buborék inzulingént tartalmazott. Az eredmény: az állatok pankreásza humán inzulint kezdett termelni.
Ez mindenképpen átütő eredménynek számít. Ám az még nem ismert, hogy az eljárás emberen is sikerrel alkalmazható-e, illetve, hogy az ily módon bejuttatott gén mennyi ideig marad a szervezetben és meddig lesz működőképes.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés