hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Bővült az ACE-gátlók indikációja

Közzé tették az EUROPA eredményeit

Huszonnégy ország 525 orvosának részvételével, összesen 424 központban zajlott az EUROPA vizsgálat, amelynek eredményeit augusztus 31-én jelentették be Bécsben, az Európai Kardiológus Társaság kongresszusán. Az ACE-gátlók új indikációs területét feltáró nagyszabású vizsgálat eredményei felülmúlták a várakozásokat.

Régóta ismert, milyen szerepet játszanak az ACE-gátlók a hypertonia, a szívelégtelenség és a szívinfarktus utáni állapot morbiditásának és mortalitásának csökkentésében. Az utóbbi néhány évben merült fel, hogy indikációs körüket a koszorúér-betegség kezelésére is ki kellene terjeszteni, mivel állatkísérletekben hatékonynak bizonyultak az atheroscleroticus elváltozások helyreállításában, azonkívül korai szívelégtelenségben is szignifikáns mértékben csökkentették a szívinfarktus incidenciáját. Az EUROPA így arra a kérdésre keresett választ: csökkenti-e a kardiovaszkuláris betegségek miatti morbiditást és mortalitást, ha a kis kockázatú, de bizonyítottan koszorúér-betegségben szenvedő betegek optimális terápiáját perindoprillal egészítik ki. E tartós hatású ACE-gátló hatékonysága az említett három régi indikációs területen egyértelműen bizonyított, a koszorúér-betegségben szenvedő, stabil állapotú betegek körében azonban hosszú távú hatását még sohasem vizsgálták.

Huszonnégy országban összesen 12 218 beteget vontak be a vizsgálatba 1997 és 2000 között. Nem voltak életkori megkötések (18 éves kortól bárki lehetett vizsgálati alany), nem számított az ejekciós frakció szintje, mint az ACE-gátlókkal zajló korábbi vizsgálatokban (a HOPE-ban és a PEACE-ben például csak 40 százalékosnál nagyobb ejekciós frakciójú betegek vehettek részt), viszont csak az jöhetett szóba, aki bizonyítottan koszorúér-betegségben szenvedett, nem történt nála revaszkularizáció és nem mutatkoztak nála szívelégtelenségre utaló jelek, tünetek. Az EUROPA így nemcsak alanyai számát tekintve emelkedik ki az ACE-gátlók hatásait tanulmányozó eddigi vizsgálatok sorából (HOPE: 9297 beteg, PEACE: 8290 beteg), hanem azzal is, hogy sokkal kevésbé szelektált populációval dolgozott. A lemorzsolódás elhanyagolható volt, mindössze 3 fő esett ki a vizsgálatból, így az eredmények 12 215 beteg adatait tartalmazzák (aktív szerrel kezelt csoport: 6107 fő; placebocsoport: 6108 fő). Átlagos életkoruk 60 év volt, 15 százalékuk volt nő, 12 százalékuk szenvedett cukorbetegségben, 27 százalékuknak volt magas a vérnyomása, és 63 százalékuknál állapítottak meg hypercholesterinaemiát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés